Fakta: Bill Skarsgård

Namn: Bill Istvan Günther Skarsgård

Ålder: 25

Familj: Pappa Stellan, mamma My och sju syskon, däribland de också skådespelande Alexander, Gustaf och Valter.

Bor: "Hemma är fortfarande Stockholm men de senaste fem åren har jag mest flängt runt och inte haft någon fast bostad".

Karriär i urval: "I rymden finns inga känslor" (2010), "Himlen är oskyldigt blå" (2010), "Simon och ekarna" (2011), "Kronjuvelerna" (2011), "Hemlock Grove" (2013-2015).

Aktuell: Med "Allegiant", den tredje "Divergent"-filmen, som får biopremiär 9 mars.

Som en treårig ganska tuff skola. Så beskriver Bill Skarsgård åren mellan 22 och 25, då han spelade rollen som rikemanssonen Roman Godfrey i den övernaturliga thrillerserien "Hemlock Grove".

– Jag växte upp med serien och jag hade inte kunnat få en bättre introduktion. Man fick jobba stenhårt med massor av text och olika regissörer. Det var nog bra att lära sig om politiken i tv-världen också. Allt är så enormt pengastyrt där, i Sverige är det mer kreativt, säger Bill Skarsgård till TT på telefon från London.

Nästa steg

Efter tre säsonger lade Netflix ned "Hemlock Grove" och därmed är anställningstryggheten borta för Bill Skarsgård. Men han verkar inte så bekymrad, snarare nyfiken på att undersöka vad nästa steg i livet för med sig. Sommaren tillbringande han i ett stekhett Atlanta, där han anslöt till den unga ensemblen från "Divergent"-serien. "Allegiant", film tre av fyra, får premiär 9 mars och Bill Skarsgård spelar birollen Matthew.

– Han är löst baserad på rollfiguren med samma namn i boken. Men de har ändrat väldigt mycket till filmen, det kommer att bli många överraskningar för dem som har läst den.

Osäker industri

Karriären har onekligen tagit fart för Skarsgårdssonen. Hans svenska genombrott kom med "I rymden finns inga känslor" (2010), numera är det internationella jobb som radas upp i hans cv. Vid det här laget har Bill Skarsgård hunnit fundera en hel del på sin egen plats i en industri där osäkerheten är legio.

– Det är ett fragilt och sårbart yrke. Hela industrin är full av osäkra människor. Många är jävligt rädda. Får man en enorm framgång finns osäkerheten ändå kvar och då kan enorm hybris skapas istället. Det är minst lika osunt, säger Bill Skarsgård.

Hur tacklar du allt det här?

– Det är tufft såklart. Det är ju man själv som är verktyget, det finns ingen distans och man blir ständigt bedömd. "Är jag snygg nog", "är jag bra nog", sådant brottas man med hela tiden. Men det går att hitta ett lugn och en styrka i att tänka att ingen annan kan göra den här rollen som just jag kan.

Möten i LA

Till sommaren fortsätter "Divergent"-äventyret för Bill Skarsgård, då ska han filma "Ascendant", den sista delen. Till dess söker han fler utmaningar och går på möten och provfilmningar i London och Los Angeles.

– Jag hoppas mest på att få vara glad, oavsett hur det går. Jag försöker att inte hänga upp min lycka på yttre framgång, då kan man nog bli ganska olycklig om fem år. Familj och vänner är det viktigaste och det har jag redan i dag. Men visst, jag brinner för mitt jobb och det är klart att jag har förhoppningar om att få jobba med vissa personer och i stora sammanhang.