Fakta: Badrock

Badrock 2016 arrangeras i slottsruinen i Borgholm den 21, 22, 23, 26, 27, 28 och 29 juli. På scenen står Björn Skifs, Sanne Salomonsen, Tommy Nilsson, Mats Ronander, Nina Söderquist och Lisa Nilsson. Bandet leds av Anders Berglund.

Badrock arrangerades ursprungligen mellan 1986 och 1992. Under de åren medverkade, förutom ovan nämnda, artister som Lena Philipsson, Lisa Nilsson, Per Gessle, Marie Fredriksson, Hanne Boel, Christer Sandelin, Louise Hoffsten och Kee Marcello i konsertshowen.

Det var aldrig meningen att Badrock skulle bli en tradition med sju sommarturnéer, så 1992 lade initiativtagaren Björn Skifs ner den populära konsertturnén. När Badrock nu återuppstår är det för ett exklusivt tillfälle.

– Vi hade snuddat vid tanken att göra det vid 10-års eller 20-årsjubileet, men jag kände "nej, rör inte den där badrocken, låt den hänga kvar i garderoben". Men nu föll det sig så att Borgholms kommun fyller 200 år och då kom en rak förfrågan från dem, plötsligt fanns det en bra anledning, säger Björn Skifs.

"Gudabenådad musikant"

Utöver Skifs står Badrock-veteraner som Lisa Nilsson, Sanne Salomonsen, Tommy Nilsson och Mats Ronander på scenen. Nytillskottet är sångerskan Nina Söderquist. Saknas gör låtskrivaren och musikern Peter Lundblad som skulle ha medverkat, men gick bort i slutet av 2015.

– Badrock är ju en väldigt demokratisk tillställning, det är ingen som står längst fram mer än någon annan, och Peter var en av oss. Han sjöng ju mest på svenska, medan vi andra kör mycket på engelska, dessutom var han ju musikant, vi andra är mer vokalister, säger Skifs och tillägger:

– Han var en gudabenådad musikant och låtskrivare, så han är saknad.

För att hedra vännen kommer varje konsert, traditionsenligt, att avrundas med "Ta mig till havet" som Lundblad fick en stor hit med 1986.

Spelar favoritlåtar

Närmare 23 000 biljetter har sålts till de sju konserterna på Borgholms slott mellan 21–29 juli. Skifs själv beskriver Badrock som "ett kompisgäng som sjunger och spelar sina favoritlåtar ihop. Ett coverband, i ordets bästa bemärkelse".

– Det är ingen som försöker plocka från sina senaste plattor, utan det är kärleken till musiken som gäller.