Fakta: Några av David Bowies stilar

Psykedelisk folkrock – "Space oddity" (1969)

Glamrock – "The rise and fall of Ziggy stardust and the spiders from Mars" (1972)

Disco och soul – "Young Americans" (1975)

Konstrock – "Low" (1977)

Pop – "Let's dance" (1983)

Drum 'n' bass – "Earthling" (1997)

2013 chockade artisten sina fans när han efter tio års tystnad släppte låten "Where are we now?". Bara två månader senare kom albumet "The next day" som nominerades till en Grammy för årets bästa rockalbum.

Musikikonen har byggt hela sin karriär på förnyelse, så fansen borde bli föga förvånade när han nu ger sig i kast med experimentiell jazz på det nya albumet "Blackstar". En recensent på The Independent har beskrivit skivan som det mest extrema Bowie har gjort under hela sin karriär.

– Vi ville skapa något nytt. Stilistiskt sett finns det inget klassiskt över skivan. Den är helt galen, säger producenten Tony Visconti som har arbetat med Bowie sedan 60-talet.

Hur tror du att fansen kommer att reagera på det nya albumet?

– Vi har fått väldigt positiva reaktioner hittills. Men David har en så blandad publik. Vissa vill att han bara ska göra Ziggy Stardust, andra att han bara ska jobba med Brian Eno. Han kan inte tillfredsställa alla.

Analogt hantverk

Våren 2014 klev David Bowie och producenten Tony Visconti in på ett jazzhak i New York för att se saxofonisten Donny McCaslin spela med sitt band. Det blev startskottet för det nya albumet.

Tipset hade de fått av den amerikanska jazzmusikern Maria Schneider som medverkar på låten "Sue (or in a season of crime)". Några veckor senare bjöds bandet in till studion.

– De spelar en form av hybridjazz, som är en blandning mellan hip hop och jazz. Det låter väldigt futuristiskt även om hantverket är analogt. Keyboardisten Jason Lindner hade med sig nio gamla syntar till studion som han kopplade till analoga fotpedaler, säger Tony Visconti.

Jazzig detalj

Som tolvåring fick David Bowie (då David Jones) sitt allra första instrument av sina föräldrar – en saxofon. Ett instrument som han använt som en jazzig detalj på flera av sina rocklåtar, men vad har fått den snart 70-åriga sångaren att ta steget ut och göra ett helt jazzalbum?

– Han har alltid gillat jazz. När han var yngre lyssnade han mycket på Gerry Mulligan. Jag tror aldrig att han släppte tanken på att utforska jazzen och att få jobba ihop med Maria Schneider var något som vi både ville stryka från vår att-göra-lista, säger Tony Visconti.

Samtidigt är sångaren aktuell med Off-Brodwaymusikalen "Lazarus" som han skrivit tillsammans med den irländska dramatikern Enda Walsh. Han har även gjort titelmotivet till kriminalserien "The last panthers" som är regisserad av Johan Renck. Renck (mer känd som Stakka Bo) har även regisserat videon till titelspåret på "Blackstar".

Men även om David Bowie har återvänt till rampljuset gör han fortfarande inga intervjuer eller konserter.

– Jag tror aldrig att han kommer att göra några fler stora konserter. Han har berättat för mig att han avskyr resandet och att bo på hotell. Om jag vore han skulle jag istället göra en enda konsert och livesända den via teatrar runt om i världen, säger Tony Visconti.