Fakta: Kvelertak

Är: Erlend Hjelvik (sång), Marvin Nygaard (bas), Kjetil Gjermundröd (trummor) samt Vidar Landa, Bjarte Lund Rolland och Maciek Ofstad (gitarrer).

Tidigare: Debuterade 2010 med albumet "Kvelertak". Uppföljaren "Meir" kom 2013 och toppade den norska albumlistan. bandet har gjort flera omfattande turnéer och uppträtt med band som Metallica, Slayer, Gojira, Mastodon och Anthrax.

Aktuella: Med nya albumet "Nattesferd".

Dendrofili: En särskild sexuell eller sensuell attraktion till träd.

Yggdrasil: Världsträdet i den nordiska mytologin.

"Dendrofil for Yggdrasil": Årets kanske starkaste öppningsspår på en rockplatta.

Erled Hjelvik, sångare och frontman i norska Kvelertak skrattar:

– Jag gillar att leka med ord och dendrofil dök upp ur hjärnbarken nån kväll när vi satt och snackade. Det rimmar på Yggdrasil så det blev det en text. Jag tänkte på Oden och hur han hängde sig i Yggdrasil för att få vishet, och på människor som hänger sig själva när de masturberar. Så, ja... sen gick det därifrån.

Vikingatema

Rock med vikingatema hamnar sällan på listor över den hetaste nya musiken, men Kvelertak är undantaget. Under inflytande från de kultstämplade landsmännen i Turbonegro har bandet sammanfört punk, rock 'n' roll och Norges främsta exporttillgång näst torsk och Nordsjöolja: black metal.

Med texter om mjöd, svartkonster och allmänt blodbad, sjungna på norska, borde det här bli en rakt av osmaklig cocktail. Hemligheten bakom Kvelertaks framgångsrika mix stavas humor och starka melodier.

– Vi är personer som skämtar om allt. När man skriver om mörka teman är det svårt att göra det bra om man inte har lite "toungue-in-cheek", säger Erlend Hjelvik, som gjort till sitt signum att uppträda med en uppstoppad uv på huvudet.

Prisbelönade

Kvelertak bildades 2007 och släppte sitt första album 2010. Bandet har flera gånger belönats med Spillemanspriset, Norges Grammis. Norrmännen har turnerat som förband till Metallica och med storheter som Gojira och Mastodon.

– Vi var inspirerade av Hellacopters och Turbonegro i starten, men också av band som Satyricon och Enslaved. Vi ville ta in rockriff i black metal, säger Erlend Hjelvik.

I dagarna släppte Kvelertak sitt tredje album, "Nattesferd", där man tydligare än tidigare hör influenser från klassisk hårdrock och heavy metal.

– Vi har inte haft någon plan, det brukar bara bli som det blir när vi skriver. Men vi har turnerat otroligt mycket och då lyssnar vi mycket på Thin Lizzy och sånt. Jag tror att det satte sig i huvudet, säger Erlend Hjelvik.