Fakta: Bob Hund

Bildades i Stockholm 1991. Bandet består av Thomas Öberg (sång), John Essing (gitarr), Conny Nimmersjö (gitarr), Mats Hellquist (bas), Jonas Jonasson (klaviatur) och Christian Gabel (trummor). Originaltrummisen Mats Andersson är numera "passiv medlem".

Album: "Bob Hund" (1994), "Omslag: Martin Kann" (1996), "Jag rear ut min själ! Allt skall bort!" (1998), "Stenåldern kan börja" (2001), "Folkmusik för folk som inte kan bete sig som folk" (2009), "Det överexponerade gömstället" (2011), "Låter som miljarder" (2012).

2013 sålde bandet sina instrument och sade upp sin replokal. Sedan dess har de bland annat turnerat med lånad utrustning, satt upp ett slags allkonstverk på Malmö Opera och gjort konserter med sin nyskrivna musik till stumfilmsklassikern "Människa med filmkamera". Efter flitigt turnerande har medlemmarna nu också köpt nya instrument.

Aktuella med nya albumet "Dödliga klassiker" som släpps den 16 september. I höst ger sig bandet också ut på en stor turné i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Turnédatum: 7/10 Tromsö, 8/10 Bodö, 13/10 Kongsberg, 14/10 Halden, 15/10 Horten, 19/19 Oslo, 20/10 Porsgrunn, 21/10 Drammen, 22/10 Trondheim, 3/11 Ålesund, 4/11 Bergen, 5/11 Stavanger, 23–25/11 Köpenhamn, 25/11 Ålborg, 25/11 Horsens, 3/12 Vasa, 4/12 Uleåborg, 5/12 Helsingfors, 6/12 Tammerfors, 7/12 Åbo, 15/12 Göteborg, 16/12 Malmö, 17/12 Helsingborg, 31/12 Stockholm.

Bob Hund har knappast gjort sig känt som ett stillastående band under den 25 år långa karriären. Sedan förra albumet, "Låter som miljarder" från 2012, har dock bandet tagit enorma kliv både framåt och bakåt,

Med hjälp av klassiska affärsstrategier, som att skapa nya tjänster och skära ned på utgifter, har Bob Hund gjort en nystart. Det viktigaste steget var att sälja alla instrument på auktion för att sedan turnera med lånad utrustning.

– Det motverkade tesen av att komma bakis till en stad och låta någon annan ställa upp förstärkarna och prova gitarrljudet. Här fick man komma och titta de ungdomar som ville låna ut sina instrument i ögonen, då hamnade vi en situation som påminde om när vi började och hade skitmycket energi och ville stå fokuserade med publiken, säger Thomas Öberg.

"Ingen framgångssaga"

Auktionen var också ett slags kommentar om musikbranschen och hur "rockmusik är nästa genre in i bidragsfacket efter klassisk musik och jazz".

– Vi hade aldrig kunnat skriva en låt om det där, folk har försökt – "rock'n'rollen är död", eller vad det må vara. Det blir bara fånigt. Så handlingen att sälja instrumenten blev mycket mer effektiv, säger Thomas Öberg som menar att det inte längre finns något nyhetsvärde i att spela i ett rockband.

– Det är som att säga att man ska gå och spela badminton, det är ingen som reagerar på det längre.

Har inte den utvecklingen varit jobbig?

– Jo, men Bob Hund är ingen framgångssaga från början. Det har alltid varit så här att när man kommer till replokalen så står där en dammsugare i stället för en gitarrförstärkare. Och så frågar man hur det gick till och någon säger "fråga inte, det låter ungefär likadant om jag sätter på dammsugaren så vi får köra på det här i dag".

Kontroll och slarv

Nu har omvandlingsprocessen också lett fram till ett nytt album som släpps den 16 september.

– Vissa låtar är jättenoggranna och tog tusen tagningar att göra, andra låtar är en tagning där vi improviserar. Så vi har fått visa upp allt vi håller på med, från hyperkontrollerat till lite slarv, säger Thomas Öberg.

Han berättar att folk brukar säga att det tar tid att lära sig Bob Hunds låtar men att när de väl har fastnat är de svåra att bli av med. Ändå har bandet valt att döpa skivan till "Dödliga klassiker".

– Mozart är ju en odödlig klassiker, han kommer att leva för evigt. Våra låtar dör om du tittar bort i tio minuter. Det här är motsatsen till geniet som bara tänker ut alla toner och sitter och skriver. Vi har försökt bygga en pyramid med hink och spade och det momentet vill vi inte heller försöka underspela, säger Thomas Öberg.