Fakta: Umeås internationella litteraturfestival

Littfest i Umeå är norra Nordens största litteraturfestival. 2016 firar man tioårsjubileum. Bland gästerna märks Arkadij Babtjenko, Samar Yazbek, Sara Stridsberg, Lars Lerin, Karolina Ramqvist och Ebba Witt-Brattström. Under festivalen kommer Joanna Hellgren och Tove Pierrou att tilldelas årets Snöbollspris för 2015 års bästa bilderbok. Dessutom uppmärksammas översättaren Kajsa Öberg Lindsten som är årets Elsa Svensson-stipendiat. Littfest pågår mellan 17–19 mars.

Umeås internationella litteraturfestival, eller Littfest som den gemenligen kallas, präglas i år av flera mindre teman som serieromaner. Ytterligare ett tema är krig och migration.

– Umeå var kulturhuvudstad förra året, vilket firades med buller och bång och publika festliga saker. Det fortsätter vi med nu under vårt tioårsjubileum. Men vi försöker också ha någon form av allvar med tanke på hur det ser ut omkring oss, säger Patrik Tornéus, koordinator på litteraturfestivalen.

Dissidenter bland gästerna

Flera av gästerna på årets Littfest är internationella dissidenter. Bland de bokade namnen finns den ryske Tucholskypristagaren Arkadij Babtjenko och den syriska författaren Samar Yazbek.

Patrik Tornéus konstaterar att biljettförsäljningen går som tåget.

– I år tog lördagsbiljetterna slut rekordtidigt. Vi har bara ett fåtal biljetter kvar, vilket förstås är ett väldigt angenämt problem. Vi har lagt upp en Facebooksida där folk kan sälja och köpa biljetter bäst de vill, säger Patrik Tornéus.