Bakgrund: Nya tider

Veckotidningen Nya Tider ges ut av Alternamedia och på bokmässans sajt beskriver man sig som en tidning som berättar "om det som systemmedia mörklägger, ljuger om eller förvanskar". Enligt den antirasistiska stiftelsen Expo har Nya Tider starka band till nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

I ett pressmeddelande säger Maria Källsson, Bok & Biblioteks vd, att Alterna Media/Nya Tider inte kommer att få en monter på bokmässan:

"Vi har lyssnat på besökares, författares och partners starka reaktioner. Vi måste ta detta på allvar och backa ett steg och fråga oss om vi fattat rätt beslut."

Kritik och bojkott

Bok & Biblioteks ursprungliga beslut att upplåta en monter till den högerextrema tidningen Nya Tider väckte kritik och fick flera aktörer att bojkotta årets bokmässa i Göteborg.

"Det här är sjukt och jag kan inte ställa upp i ett sammanhang som ger utrymme år Nya Tider. Jag har på grund av detta valt att bojkotta mässan i år", skriver serietecknaren Lina Neidestam på Instagram.

På bokmässan skulle Neidestam ha presenterat en ny bok om seriefiguren Zelda.

Även tidningen Djungeltrumman bojkottar årets mässa som en följd av beslutet att låta Nya Tider delta på mässan. Djungeltrumman slopar nu sin årliga Bokmässan-förfest, sin plats på mässgolvet och bevakningen av mässan, skriver Göteborgs-Posten.

– Att låta Nya Tider ställa ut är för långt ifrån det som vi vill arbeta för och det vi står för och vi vill att Bokmässan ska tänka till kring det beslutet, säger Maria Kopp, utgivare på Djungeltrumman, till GP.

Tema yttrandefrihet

Nya Tider har enligt den antirasistiska stiftelsen Expo starka band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Årets mässtema är yttrandefrihet och Bok & Biblioteks vd Maria Källson har tidigare sagt till Svensk Bokhandel att mässans policy "generellt är att alla måste få göra sin röst hörd oavsett åsikt. Det är själva essensen i yttrandefriheten".

Bokmässan äger rum 22–25 september.