Fakta: "Bollywoodopera i Botkyrka"

Charlotta Huldt, som är initiativtagare till projektet, påbörjade arbetet för sex år sedan. Föreställningen har premiär på Subtopia i Botkyrka 25 maj. Därefter spelas ytterligare två föreställningar 27 och 29 maj.

Operasångaren och regissören Charlotta Huldt är initiativtagare till föreställningen "Bollywoodopera i Botkyrka". Hon beskriver det vilt genreöverskridande projektet som en Bollywoodifierad version av Rossinis opera "Italienskan i Alger".

Enligt Charlotta Huldt finns det tydliga släktband mellan Indien och opera.

– När jag pluggade musikvetenskap på Lunds universitet så var utgångspunkten att operakonsten startade i Hindustan för 5 000 år sedan. Min tes är att alla människor hör ihop och delar kulturtraditioner. Det vill jag bevisa med den här produktionen. Det är en politisk handling och den ska ses som en motvikt till polariseringen i samhället.

Sex års arbete

Arbetet med föreställningen har pågått i sex år. Tidigare i år reste Charlotta Huldt till Indien för att göra research. Hon kom då hem en halv kilometer tyg, 30 kostymer, rekvisita, instrument och smycken.

Utöver opera och Bollywood-kultur kommer publiken också att få uppleva afrikansk dans, streetdance, irländsk musik och rapparen Dogge Doggelito.

– Jag kommer inte att sjunga opera. Jag kör min grej. Jag är Dogge och jag är en bra rappare. Det bidrar jag med. Det är verkligen fantastiskt att alla dessa stilar får mötas i en glad smältdegel, säger Dogge Doggelito.

Han är extra nöjd med att föreställningen sätts just upp just i Botkyrka.

– Charlotta har jagat mig under en lång tid. Hon ville verkligen ha med mig. Till slut tackade jag ja. En av anledningarna är att det händer i Botkyrka.

Symbolvärde

Enligt Charlotta Huldt finns det ett viktigt symbolvärde i platsen.

– Botkyrka för mig är essensen i det budskap som jag vill föra fram. Där finns 100 nationaliteter samlade på ett ställe och det talas 172 olika språk. Det finns alltså 100 dörrar som är öppna mot världen.