Fakta: David Bowie

Född den 8 januari 1947 som David Robert Jones i Brixton i London. Död den 10 januari 2016.

Bowie musikintresse väcktes då han var nio år gammal tack vare singlar med artister som The Platters, Fats Domino, Elvis Presley och Little Richard. Bildade sitt första band som 15-åring och albumdebuterade som 20-åring. Genombrottet kom dock först två år senare med singeln "Space oddity".

Under 1970-talet blev Bowie sedan en av världens mest inflytelserika artister tack vare sin innovativa förmåga inom såväl musiken som det visuella. Har fortsatt att ge ut hyllade album under hela sin karriär – det senaste, "Blackstar", gavs ut så sent som förra veckan.

Album: David Bowie (1967), "David Bowie" (även utgivet som "Space oddity") (1969), "The man who sold the world" (1970), "Hunky dory" (1971), "The rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" (1972), "Aladdin sane" (1973), "Pin ups" (1973), "Diamond dogs" (1974), "Young americans" (1975), "Station to station" )1976), "Low" (1977), "Heroes" (1977), "Lodger" (1979), "Scary monsters (and super creeps)" (1980), "Let's dance" (1983), "Tonight" (1984), "Never let me down" (1987), "Tin machine" (1989), "Tin machine II" (1991), "Black tie white noise" (1992), "The Buddha of suburbia" (1993), "Outside" (1995), "Earthling" (1997), "Hours" (1999), "Heathen" (2002), "Reality" (2003), "The next day" (2013), "Blackstar" (2016).

Filmer (i urval): "Mannen utan ansikte" (1976), "Blodshunger" (1983), "Labyrint" (1986), "Kristi sista frestelse" (1988), "Twin Peaks: Fire walk with me" (1992), "Basquiat – den svarta rebellen" (1996), "Zoolander" (2001), "The prestige" (2006).

Bowies skivutgivning

Bowies första album "The man who sold the world", släpptes 1971.

Några exempel på hans många olika stilar ur den digra utgivningen är:

Psykedelisk folkrock – "Space Oddity" (1969)

Glamrock – "The rise and fall of Ziggy stardust and the spiders from Mars" (1972)

Disco och soul – "Young Americans" (1975)

Konstrock – "Low" (1977)

Pop – "Let's dance" (1983)

Drum 'n' bass – "Earthling" (1997)

Experimentell jazzrock – "Blackstar" (2016)

Rykten om David Bowies hälsa har surrat i flera år. I ett uttalande på Facebook står att han somnade in fridfullt "omgiven av sin familj efter en heroisk, arton månader lång kamp, mot cancer".

Bowies son, Duncan Jones, skriver på Twitter att han är väldigt ledsen, och lägger ut en bild från sin barndom, där hans far ses bära honom på sina axlar.

"Totalt orädd"

Musikikonen sörjs också av fans över hela världen samtidigt som hans långa gärning hyllas.

– David Bowie har varit totalt avgörande för utvecklingen av modern populärkultur, med sitt totalt orädda sätt att prova nya saker, sin vilja att experimentera med kläder, med musik och samarbetspartners. Han har aldrig gjort något förväntat någon gång, och att ha klarat det och varit så konsekvent i det i så många år är helt makalöst, säger kulturjournalisten Ika Johanesson.

Per Sinding Larsen, musikkritiker och programledare på SVT, menar att David Bowies inflytande inte går att underskatta.

– Det finns popstjärnor och så finns det David Bowie, han spelade i en helt egen division och var med om att förändra allt, och då menar jag verkligen allt, säger han och fortsätter:

– Han var med om att utveckla popmusiken men också popstjärnan. Innan han gjorde det var det 60-tal och låtar på 3 och 30. Han gjorde om allt det där.

Avskedsskiva

Så sent som i fredags släpptes David Bowies senaste album "Blackstar". Ika Johannesson säger att hon då hade "en högtidsstund" när hon lyssnade på skivan.

– Man kan inte annat än att säga att han gick ut med flaggan i topp, säger hon.

"Blackstar" var också tänkt som ett avsked, enligt albumets producent Tony Visconti.

"Han gjorde 'Blackstar' till oss, en avskedsgåva. Jag har i ett års tid vetat att det var så. Trots det var jag inte beredd", skriver Visconti, som arbetat med Bowie sedan 1960-talet, på sin Facebooksida.

700 sjöng "Happy Birthday"

Per Åke Jansson, författare till boken "David Bowie på svenska", är tagen av dödsbeskedet.

– Jag är alldeles bestört, det är ungefär samma chock som när John Lennon dog.

Jansson är precis på väg hem från New York, där han varit för att fira Bowies födelsedag som inföll i fredags. Han var med på en konsert där bland annat gamla bandmedlemmar spelade.

– Producenten för de två senaste skivorna var också med i bandet och han ringde upp Bowie på mobilen och så sjöng alla 700 i publiken "Happy birthday" för honom, berättar Jansson.

Bröt mot konventioner

Bowies största bedrift för rockhistorien var hans fruktansvärt modiga androgynitet, säger musikkritikern Andres Lokko om sin stora idol.

– I en era där rocken var i händerna på en slags machokultur så dök den här spenslige, morotsfärgade kalufsen från Brixton upp i smink och randiga kroppsstrumpor och gjorde det coolt och legitimt att inte följa konventionerna, och i synnerhet att leva ut olika former av sexualitet. Han blev en symbol för alla outsiders och gjorde populärkulturen androgyn.

Bowie var också den första som bröt mot popens och rockens konventioner, menar Susanne Ljung, programledare för "Stil" i Sveriges Radio P1.

– Han skaffade sig en alternativ persona och klädde denna persona. Han var den som gjorde det först och bäst av alla. Musiken behövde inte vara och se ut bara på ett sätt, den kunde vara något helt annat, säger hon.

David Bowie blev 69 år.