Fakta: Brända Barn

Bildades i Sundsvall 1979 av sångaren Anders Brodin, gitarristen Mikael Svensk, basisten Peter Byström och trummisen Henrik Brodin.

Bandet tog sitt namn efter Stig Dagermans roman "Bränt barn" och medlemmarna gjorde sig kända för att ha en seriös och allvarlig framtoning.

Debutalbumet "Allt står i lågor" gavs ut 1983 – då var även klaviaturspelaren Jan Strandqvist med i bandet.

Splittrades 1984. Sedan dess har bandet återförenats på scen med jämna mellanrum, ungefär vart tionde år.

Aktuella med sitt andra album "Över bron" som släpps den 22 april. Bandet består nu av Anders Brodin, Mikael Svensk, Henrik Brodin, Mikael Selin och Mikael Nilzén.

Turnédatum: 26/4 Stockholm, 28/5 Sundsvall, 1/7 Göteborg.

När postpunkbandet Brända Barn från Sundsvall gav ut sitt debutalbum "Allt står i lågor" 1983 utsågs det årets bästa skiva av Schlager. I samma tidning röstades Brända Barn fram till Sveriges nästa bästa band efter Imperiet.

Bandet syntes i tv:s "Aktuellt" och när medlemmarna bestämde sig för att lämna hemstaden för Stockholm kablade TT ut ett telegram med nyheten.

– Vi kunde inte fatta att vi som var så konstiga, spelade så konstig musik och var så "offside" blev populära. Det kunde jag inte relatera till, säger Anders "Brodde" Brodin.

Stryk på stan

Särskilt inte som Brända Barn och deras gelikar knappast var några stora profeter hemma i Sundsvall.

– Gick du ut på stan fick du räkna med att få stryk. Hatbrott mot dem som var annorlunda var vardag och det var ingen diskussion alls om att det var något konstigt. Det var bara att hacka i sig: "Ser du ut som en jävla punkare får du skylla dig själv, då ska du ha stryk", säger Anders Brodin.

Efter albumsläpp, huvudstadsflytt och en omfattande turné trodde många att Brända Barn skulle ta nästa karriärsteg. I början av 1984 kom i stället beskedet att bandet skulle läggas ner.

Anders Brodin säger att han helt enkelt gick in i väggen.

– Jag drabbades av någon form av kris och började tycka att allt som vi gjorde var otroligt dåligt. Samtidigt hade vi levt på alldeles för lite mat och för mycket alkohol, vi var ju typ 20 år.

Hårdare album

Under åren som gått sedan dess har "Allt står i lågor" blivit en ikonisk platta. Brända Barn har spelat tillsammans på scen med jämna mellanrum men det har inte varit tal om någon regelrätt återförening – förrän nu.

– När plattan fyllde 30 hade vi ett jubileum och gjorde en samlingsplatta som var tänkt som något slags avslut. Men i stället blev det början på det här, säger Anders Brodin.

Medlemmarna hade "passerat en massa saker i livet" och återfann plötsligt spellusten. Det resulterade i bandets andra album "Över bron" som släpps den 22 april. Anders Brodin beskriver det som "hårdare, mer rock och gitarrer" samtidigt som syntarna blivit mer suggestiva.

– Det kommer säker att finnas de som är "hardcore" som inte tycker att det är bra och det får de jättegärna tycka. Det vore konstigt om vi skulle låta exakt likadant efter så många år men vi är ändå till stor del samma människor. När jag spelat albumet för folk har de känt igen sig.