Fler smakfulla bruncher i Skåne

FYN, Falsterbogatan 1, Malmö. Här serveras vegetarisk färgstark fräsch eko-vänlig brunch i ljus nordisk avslappnad miljö. Varje lördag och söndag kl 11-15.

­ Idala Gård, Idalavägen 335, Trelleborg. Gör en söndagsutflykt och ta er ut på den skånska slätten. Stor vällagad buffé med smak av Italien i vacker rofylld miljö. Söndagar kl 11.30-14

­ Grand Hotel, Bantorget 1, Lund. Högklassig söndagsbrunch i vacker anrik miljö. Närproducerade anrättningar från Skånes hav och åkrar. Plus för egen kock som tillagar dina ägg precis som du vill ha dem.

­ Torna Hällestads Lanthandel, Sandvägen 4, Torna Hällestad. Njut en smakrik buffé i den mysiga lanthandeln. Serveras 10­14 på lördagar.

­ Nimb, Bernstorffsgade 5, Köpenhamn. Ta er över sundet och njut en riktigt lyxig brunch i längre sittning med bubbel i glas, färska ostron, hemlagade delikatesser och chark i vacker miljö. Söndagar kl 10­15.30. Bordsbeställning krävs.

Nam Do ­

Betyg: 3/5

Priser: 159 kr

Öppettider: Lör ­Sön 12­-16. 1:a sittning kl 12. 2:a sittning kl 14

Adress: Engelbrektsgatan 11

Vegetariskt utbud: Ja

Undvik: Juicerna. Alltför artificiella i sina smaker.

Missa inte: Att komponera din egen pho

Trenden i att äta brunch är mer aktuell än någonsin efter några år i lite skymundan. I vårt avlånga land har begreppet hängt med i över ett århundrade. Förr kallades det förstärkt frukost och serverades främst till soldater inom armén men under sent 1970-tal kom influenser från USA och Storbritannien att spegla det svenska brunchutbudet. När jag för ett tag sedan pratade om trender i denna förlängda frukost frågade jag, i kvantitativ undersökning, mina bektanskaper på social media om vad en bra brunch ska innehålla? Konklusionen av de svar som trillade in berörde främst kvalité i råvara, prisvänlighet och ett brett utbud i kombo med skön miljö. Helt rimliga krav.

Bortom amerikanska pannkakor, bacon och ägg provas det en vinterkall söndag, brunch i vietnamesisk anda. Längs med Engelbrektsgatan i Malmö, finns sedan ett år vietnamesen Nam Do. Förutom lunch och middag erbjuds här en prisvänlig vietnamesisk brunchbuffe helgvis. Lokalen är inredd i vietnamesisk anda med bambu och färgglada fågelburar. Den unga serviceinriktade personalen är mån om att vi gäster ska ha det bra och dyker titt som tätt upp för att plocka tallrikar och se till vårt bästa. Det uppskattas. Buffén är vacker för ögat och innehåller båda kalla och varma moment. De färska sommarrullarna med kyckling och i veg-variant med tofu är helt ok i sina smaker men känns en aning sega i sitt rispapper. En rimlig förklaring torde vara att de fått stå framme ett längre tag. Ett ofta återkommande problem i buffésammanhang.

Desto mer tilltalande är grannbordet med den stekta kycklingen och den vegetariska varianten med broccoli, zuccini och blomkål och paprika i god sky. Fina mjuka asiatiska smaker. Den friterade kyckligen är god med perfekt krispig yta. Desto tråkigare är bläckfisken som tyvärr fått en alltför degig paneringsyta. Det glöms snabbt då vi hugger in på den heta rykande biffgrytan och gör-din-egen-pho-variant. Biffgrytan är mustigt härlig i sin smak. Tillbehören till phon är fräscha i form av färsk chili, koriander, mynta, vårlök som blir topping till antingen kyckling eller tofu. Buljongerna, finns även i veg-variant, är milda och fina i sina smaker. Brunchens abslouta höjdare. Vi dricker grönt te och smakar på juicerna med lime och jordgubb. Tyvär är de alltför artificiella i sina smaker. Färskpressad juice hade uppskattats och jag hade gärna betalt några tior extra för detta.

Dessertbordet är generöst där man kan grädda sin egna våfflor eller välja bland kokospannacotta, små cupcakes, morotskaka och äppelpaj. Dock förstår vi inte varför just dessertbordet försvenskats så. Här hade det varit roligt med en che bá ba, vietnamesisk dessertpudding med kassava och sötpotatis eller varför inte en banh chuoi, banankaka. Dock är kokospannacotta en ljuvlig liten rackare som snabbt slinker ner . Nam Do serverar den alternativa, prisvänliga och övergripande fräscha brunchen som garanterat tillfredställer de som uppskattar det asiatiska köket. Själv längtar jag till den dag då någon tar saken i hand och bjuder in till brunch á la carte i Skåneland.