Fakta: Huvudstad i kungarike

Bagan är ett 42 kvadratkilometer stort område i regionen Mandalay i centrala Burma.

Under nästan fem sekel, från 800-talet, var Bagan huvudstad i ett mäktigt kungarike och ett viktigt lärosäte. I dag är det ett populärt resmål bland de utländska turister som efter militärjuntans fall flockas i Burma. Reseföretaget Lonely Planet har området som nummer 24 på sin topplista över globala sevärdheter.

De tusentals tempelbyggnaderna och monumenten i Bagan har överlevt både krig och tidigare jordbävningar, samt hundratals år av tropiskt solsken.

Senast området skadades av ett jordskalv var 1975. Det restaureringsarbete som följde, under militärjuntan, har kritiserats av experter som menar att det var slarvigt utfört och att byggnadernas ursprungliga utseende förändrats betydligt.

Källor: AFP, Reuters

– Turismen i Burma är ju oerhört betydelsefull, och ökar hela tiden i takt med att den politiska upptiningen pågår. Så det här riskerar att slå mot landets ekonomi, säger Mats Djurberg, generalsekreterare för Svenska Unescorådet, Sveriges nationalkommission för FN-organet Unesco.

Så sent som i förra veckan förklarade Burmas regering att man ska verka för att Bagan – ett område med cirka 2 500 buddistiska tempelbyggnader och monument, omgärdade av dimhöljda berg – ska sättas upp på Unescos världsarvslista.

Fick rusa ut

Nu har myndigheterna i Burma tvingats konstatera att minst 185 av tempelbyggnaderna skadades under den jordbävning med en magnitud på 6,8 som på onsdagen skakade Burma och flera andra asiatiska länder, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Burmesen Maung Toe var på besök i Bagan för första gången när skalvet inträffade.

– Min fru hann precis rusa ut innan pagoden (tempelbyggnaden) kollapsade, berättar han för AFP.

Förhindra plundring

Både Unesco och burmesiska myndigheter har nu sänt personal till Bagan som närmare ska bedöma skadorna och påbörja återuppbyggnaden. Dessutom har mängder av soldater och poliser skickats till området för att skydda byggnaderna, skriver nyhetsbyrån Reuters.

– Det är oerhört viktigt att förhindra plundring. Ofta sker en väldigt snabb och omfattande plundring i sådana här situationer, av lösa föremål. Och när de sprids så blir det oerhört svårt att samla ihop dem igen, säger Mats Djurberg.

Gamla tekniker

Han understryker vikten av att, i det restaureringsarbete som väntar, använda traditionella tekniker och material som inte riskerar att förstöra de kvarvarande delarna av byggnaderna.

– Det som ofta är problemet, det är att man bygger upp med hjälp av moderna tekniker, och till exempel använder cement när det ska vara andra typer av material. Det gör att man förlorar kulturella värden.

Personskadorna tros vara av begränsad omfattning. Men Röda Korset uppger för Reuters att tre personer, varav två barn, har mist livet till följd av skalvet.