Musikproducenten och låtskrivaren Andreas Carlsson, 39, hoppar från jurystolen i ”Idol” till att sitta med i juryn i ”X factor”.

– Den stora skillnaden mot ”Idol” är att i ”X factor” blir juryn mentorer för de tävlande, säger han. 

Programformatet är skapat av britten Simon Cowell och har tagit fram artister som Jedward, One Direction, Leona Lewis, Olly Murs och Rebecca Ferguson. 

Andreas Carlsson berättar att Simon Cowell hoppas att Sverige blir nästa ”X factor”-land som hittar en artist som har ”det”. Och efter att själv ha tittat närmare på deltagarna är han optimistisk. 

– Det är fantastiska artister som är med. Jag förstår inte var alla människor med talang kommer ifrån. ”X factor” lockar folk som inte sökt till musiktävlingsprogram tidigare och som har en gedigen musikalitet, säger Andreas Carlsson. 

Tidigare musiktävlingsprogram som TV 3:s ”True talent” och TV 4:s ”The voice” har kämpat mot låga tittarsiffror. Men Andreas Carlsson är inte orolig.

– Jag har inte ett uns av tvekan, då hade jag inte ställt upp. När vi gör ”X factor” går vi ut med konfettiregn och slår oss för bröstet men fungerar det inte så kan man inte annat än att göra sitt bästa. Det finns alltid kritiker, säger han.