Fakta: Chloë Grace Moretz

Född den 10 februari 1997 i Atlanta i den amerikanska delstaten Georgia.

Gjorde tv-debut 2004 i serien "The guardian" och har sedan dess synts i filmer som "Kick-Ass", "The equalizer", "Hugo Cabret" och den nya filmversionen av Stephen Kings "Carrie". Gjorde också en av huvudrollen i "Let me in", den amerikanska filmversionen av John Ajvide Lindqvists skräckroman "Låt den rätte komma in".

Aktuell i "The 5th wave" som får biopremiär den 22 januari.

Bioaktuella "The 5th wave" är baserad Rick Yanceys uppmärksammade science fiction-roman "Den femte vågen". Chloë Grace Moretz spelar huvudrollen Cassie som tillsammans med sin lillebror är en av få överlevande efter en rad utomjordiska attacker mot jorden.

– Rollfiguren jag spelar blir vittne till hur större delen av mänskligheten försvinner, hur den utrotas. Nu måste hon bestämma sig för vem hon är. Ska hon ta till strid för sig själv och för sin lillebror, eller ska hon ge upp utan strid? Jag tycker det är en vacker action-thriller med massor av mänsklighet ­och kärlek, säger Chloë Grace Moretz till TT.

Djup i filmen

Hon tycker att det finns ett djup i "The 5th wave" och att den tar upp aspekter som liknande filmer ofta utelämnar.

– Relationen mellan henne och brodern är mycket viktig. Det är mycket den som får filmen att skilja sig från andra berättelser i "young adult"-genren, säger Chloë Grace Moretz.

– Det är en berättelse om familjekärlek och om två människor som älskar varandra platoniskt. Vi ser inte sådant särskilt ofta.

"Slåss mot stereotyper"

Chloë Grace Moretz började skådespela tidigt. Sin första tv-roll gjorde hon redan som sjuåring och det stora genombrottet kom 2010 i actionkomedin "Kick-Ass" – då var hon 13 år gammal.

Nu fyller den unga stjärnan snart 19 år.

– Det är en bra ålder i filmindustrin, för nu kan jag få spela hjältinnan också. Jag har alltid försökt att slåss mot stereotyper, säger Chloë Grace Moretz.

Ingen "Kick-Ass 3"

På tal om "Kick-Ass" skulle många vilja se henne reprisera rollen som Hit-Girl i en filmatisering av den tredje och sista "Kick-Ass"-serieboken. Själv tror hon dock inte att det projektet kommer att bli verklighet.

– Tyvärr tror jag inte det blir fler filmer om Kick Ass och Hit Girl. Jag gillade verkligen att spela Hit Girl, men film nummer två gick inte bra på bio. Och det berodde på alla nedladdningar, en var en av de mest nedladdade filmerna det året den kom, säger Chloë Grace Moretz.

– Vi hade behövt biljettintäkter, men när vi inte fick det är det omöjligt att få producenter att ge oss pengar till att göra en tredje film.