Fakta: Chris Hemsworth

Född: I Melbourne, Australien, 1983.

Bakgrund: En av tre skådespelande bröder (Luke och Liam Hemsworth har också filmkarriärer). 2002 medverkade han i två avsnitt av fantasyserien "Guinevere Jones". Senare fick han en roll i den australiska såpan "Home and away", där han medverkade i 171 avsnitt. 2009 fick han sin första stora filmroll i JJ Abrams "Star trek". Genombrottet kom dock i "Thor" 2011.

Aktuell: I "The Snow White chronicles: The huntsman – Winter's war" som har svensk biopremiär den 8 april.

– Jag vill hela tiden göra nya saker, jag vill känna att jag inte står still, säger han till TT.

Den nu 33-årige australiern har tillsammans med sin bror Liam på bara några år tagit filmvärlden med storm. Det stora genombrottet för Chris kom med rollen som sperhjälten Thor, som han hittills spelat i fyra filmer, en femte är på gång. Men han vill inte bli definierad av rollen som den hammarsvingande guden, och det är mycket därför han vill göra många andra och ofta olika filmer.

– Fast jag jobbar inte så mycket som det ser ut, det råkar bara bli så ibland att mycket kommer samtidigt, säger han.

Feministisk aspekt

Fortsättningen på "Snow White and the huntsman" ville han göra inte minst för att han tyckte att det fanns en feministisk aspekt på den.

– Starka kvinnoroller i en film som det här, det är ovanligt. Det brukar ju vara sju–åtta män på en stark kvinna. Här är det jag mot tre kvinnor, spelade av Charlize Theron, Emily Blunt och Jessica Chastain. Det var väldigt kul. Samtidigt som det ju är fel att jag ens ska behöva påpeka det.

Spelar i "Ghostbusters"

Hemsworth bodde tidigare i USA men han och hans familj flyttade härom året tillbaka till Australien – han hade tröttnat på att det i Los Angeles bara talades om filmindustrin. Men jobben hittar han oftast i USA – som till exempel den uppdaterade "Ghostbusters", där det är kvinnor som spelar spökjägarna denna gång.

– Jag har alltid gillat filmer från 80-talet, och det finns en klar känsla av det decenniet i den här filmen.

Den nya "Ghostbusters"-filmen får Sverigepremiär den 22 juli. Nästa film om åskguden "Thor" kommer 2017.