Fakta: Gästerna i programmet

Del 1: Jan Eliasson, Marie-Louise Ekman.

Del 2: Jan Guillou, Alexandra Charles.

Del 3: Benny Andersson, Magnus Härenstam

Del 4: Jan Carlzon, Antonia Ax:son Johnson.

Del 5: Gudrun Schyman, Carl Bildt.

Del 6: Amelia Adamo, Hans Rosling.

I sex program, med start den 15 november, möter Claes Elfsberg tolv inflytelserika 40-talister och går igenom tiden från 1940 och framåt. Vad har den så kallade rekordgenerationen åstadkommit, och vad har de ställt till med? Allt illustreras med en mängd arkivklipp.

– Ambitionen var att skildra den förändring som Sverige har genomgått medan den här stora generationen har varit aktiv på olika sätt. Vi har i mycket varit drivande i förändringarna, säger Claes Elfsberg.

Intervju med Härenstam

De tolv gästerna är eller var tongivande inom politik, kultur, näringsliv och vetenskap. En av dem är skådespelaren Magnus Härenstam som gick bort i somras. Det skulle bli hans sista stora intervju.

– Vi har känt varandra i många år. Han ville väldigt gärna göra det här och bjöd mycket på sig själv, säger Claes Elfsberg.

Det var dåvarande finansminister Pär Nuder (S) som 2004 kallade 40-talisterna för ett "köttberg" som skulle bli en ekonomisk belastning när de gick i pension.

– Det är lite fånigt, och jag tycker att det är fel tänkt. Väldigt många 40-talister vill ju göra något mer än att sitta still och bli försörjda av andra. Men som journalist är jag glad för en bra rubrik, säger Claes Elfsberg.

Missnöjd med ålderspolicy

Han har själv tidigare berättat i medier om sitt missnöje med SVT:s ålderspolicy som säger att fast anställning upphör vid 67 års ålder.

– Jag har för avsikt att fortsätta jobba på ett eller annat sätt. Jag kan tänka mig en väldig massa saker.

Klart är att han ska leda SVT:s "Gomorron Sverige" en dag i veckan som frilansande programledare.