Fakta: "Hail Caesar!"

Handlingen: Kretsar kring fixaren Eddie Mannix (som spelas av Josh Brolin) som jobbar i filmindustrin i Hollywood under 1950-talet. Denne försöker ta reda på vad som har hänt med en filmarbetare som försvunnit under en filminspelning.

Regi: Joel och Ethan Coen.

I rollerna: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes, Jonah Hill, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton med flera.

Svensk biopremiär: 19 februari.

På ifilmfestivalens invigningsdag ifrågasätter hon varför kändisar inte gör någonting för alla flyktingar, och Clooney svarar:

– Jag ska träffa Angela Merkel medan jag är här i Tyskland, jag ska träffa flyktingar. Vad har du själv gjort? Det vill jag gärna veta.

Det är känt för de flesta att Clooney speciellt engagerat sig i vad som händer i Darfur, och med de pengar han tjänar på att göra reklamfilmer har han bland annat hjälpt till att bekosta en satellit som bevakar landet för att försöka hindra fler övergrepp. Han har gjort många resor till landet och jobbar för att hålla intresset för det som händer där uppe.

Clooney ifrågasätter tillbaka

Så att ifrågasätta just honom är kanske inte speciellt smart. Den tyska journalisten räknar upp vad människor hon känner gör för flyktingarna, och Clooney säger:

– Det är intressant, men jag ville höra vad det är DU gör.

Tidigare under presskonferensen har han berättat att han vill göra en film om just Darfur.

– Men vi tar inte lyckats få fram ett bra manus ännu. Det är oerhört viktigt att det blir bra. Vi får inte göra en dålig film, eftersom vi får bara en enda chans.

Spelar korkad skådespelare

I "Hail Caesar!", som får Sverigepremiär om en vecka och som utspelas i 1950-talets Hollywood, spelar Clooney en inte särskilt begåvad skådespelare. Detta är fjärde gången han arbetar med regissörerna Joel och Ethan Coen, och han säger med ett skratt:

– Varje gång spelar jag en korkad person, och jag hade inte en aning om hur dum killen i den här filmen skulle vara. I samband med en av de tidigare filmerna sade de "vi tänkte på dig medan vi skrev manuset". Men jag tycker om det sätt på vilket de driver med mig.

En presskonferens med George Clooney är ofta en mycket underhållande tillställning. När en ung polsk journalist med en vit pappershatt på huvudet ställer en otroligt lång fråga som leder fram till om det var kul att jobba med Coens skämtar han med henne:

– Flörtar du med mig? Det går inte, jag är gift. Och seglarhatten hjälper inte.