Fakta: Coldplay

Bildades: 1996 av Chris Martin och Jonny Buckland på University College i London. Då hette bandet Pectoralz.

Nytt namnbyte: När Guy Berryman anslöt sig till gruppen byttes namnet till Starfish. Senare anslöt trummisen och multiinstrumentalisten Will Champion.

Slutligt namnbyte: 1998 ändrade bandet namn till Coldplay.

Diskografi: Släppte tre ep-skivor innan debutalbumet "Parachutes" kom 2000. Två år senare släpptes "A rush of blood to the head", 2005 kom "X & Y" och 2008 "Viva la Vida or Death and all his friends". Bandets senaste skivor är "Mylo Xyloto" (2011), "Ghost stories" (2014) och nya "A head full of dreams".

Skymning över Los Angeles. De rosa molnen drar in som bengaleldar över en fotbollsläktare. Tät dimma över bergen, svarta palmer längs boulevarderna. I ett spanskt 1700-talsslott har Coldplay bjudit in till bankett: uppdukade långbord, brinnande kandelabrar och blomblad strödda över slottsgården.

De har något att fira: nya albumet "A head full of dreams".

– Den enda regeln vi hade för skivan var att det inte skulle finnas några regler, säger Chris Martin. Vi sjunger om kärlek, gemenskap och hopp. Den genomgående känslan är att inte ge upp.

Oron i världen

Resultatet är en samling poplåtar med urbana melodier och euforiska elektroslingor. Musiken blev ett sätt att hantera oron i världen.

– Musik har alltid varit en tillflyktsort när det hänt galna saker i världen, säger Chris Martin. Det är ett enkelt nöje och ett universellt språk. Jag tror inte att musiken har förmågan att fixa något, men det skapar heller inte barriärer mellan människor, det för oss snarare samman.

Albumet gästas av alla från Beyoncé och Noel Gallagher till Stargate och Tove Lo.

– Vi präglades av en frihetskänsla. Vi har blivit bekväma med att alla inte gillar det vi gör och när du har vant dig vid det är du fri att följa ditt hjärta. Så när låtarna blev klara kändes det naturligt att ta in gäster. Vi tänkte "vi kan väl fråga i alla fall?". Det värsta som händer är att folk säger nej.

Varför valde ni Tove Lo?

– Vi har en duett som heter "Fun" och den handlar om en vacker kärlekshistoria som tar slut. Vi tänkte "vem har en röst med både glädje och sorg?". Så vi ringde Tove Lo.

En annan gäst är Barack Obama. Presidenten samplas på ett spår där han sjunger "Amazing grace" under en minnesceremoni för massakern i Charleston.

– När han sjöng den psalmen i kyrkan var det ett fantastiskt ögonblick i mänsklighetens historia, ett exempel på hur vi ska bemöta galenskapen runtomkring oss. Det är ett sätt att hantera världen utan att bli för deprimerad.

Barack Obama hade med er på sin officiella Spotifylista?

– Jag är så lycklig! Han är med på vårt album så det är schysst att han gör oss en gentjänst och har med oss på sin spellista, haha.

Skivan – som ryktats vara Coldplays avsked efter att Chris Martin kallat den "bandets sista" – ses som ett bokslut.

– Den musikaliska resa vi har befunnit oss på de senaste 15 åren avslutas med den här skivan, säger Chris Martin. Men bandet ska inte lägga ner. Vi är tacksamma över var vi befinner oss just nu och vill stanna i den här världen ett tag med vår turné. Det är sista scenen i filmen. Men det betyder inte att vi inte kan göra en till film.