Fakta: Francis Ford Coppola

Född: 1939 i USA.

Yrke: Regissör, manusförfattare och producent.

Familj: Gift med Eleanor Coppola. Är far till Sofia Coppola, Roman Coppola och Gian-Carlo Coppola (den sistnämnde avled 1986).

Filmer i urval: "Gudfadern"-filmerna (1972, 1974, 1990), "Apocalypse" (1979) och "Patton – pansargeneralen" (1970).

Priset som Coppola får ta emot består av en 7,3 kilo tung bronshäst. På festivalen möter Francis Ford Coppola dessutom den svenska publiken vid en visning av en av hans filmer.

"När festivalen grundades för 27 år sedan gjorde vi en önskelista över regissörer vi drömde om att få presentera. Överst på den listan var Francis Ford Coppola. Att nu få välkomna filmens gudfader till Stockholm är en dröm som har förverkligats", säger Git Scheynius, festivalchef, i ett pressmeddelande.

För den 77-årige filmlegendaren från USA blir besöket hans första i Sverige.

"Jag har aldrig haft nöjet att besöka Sverige och huvudstaden Stockholm, vilket jag alltid har velat", hälsar han i ett pressmeddelande.

Sedan sin regidebut 1962 har Coppola nominerats till hela nio Oscars och tilldelats fem. Nyligen blev det känt att hans anteckningsbok från inspelningen av "Gudfadern" ska ges ut som bok i höst.

Hederspriset har tidigare tilldelats bland andra David Cronenberg, David Lynch, Lauren Bacall, David Lynch, Wong Kar-wai och Claire Denis.

Stockholms filmfestival hålls i år den 9–20 november.