Fakta: Tidigare rekordförsäljningar

Följande lista omfattar verk som sålts på auktion och skapats av nu levande svenska konstnärer.

"Baby" från 1987 av Cecilia Edefalk. Såld 2010 för 7 miljoner kronor på Bukowskis.

"Travelling in the family" av Karin Mamma Andersson, såld 2013 för 5,6 miljoner kronor på Bukowskis.

"Nyårsdagen" av Gunnel Wåhlstrand. Såld för 4,5 miljoner kronor på Bukowskis.

"Skulpturgrupp om sex skulpturer" av Lena Cronqvist. Såld 2013 för 4,5 miljoner kronor på Bukowskis.

"De fyra väderstrecken" av Jockum Nordström. Såld 2013 för 2,5 miljoner kronor på Bukowskis.

"Puppets från the parade of rituals and stereotypes" av Nathalie Djurberg och Hans Berg. Såld 2013 för 1,3 miljoner kronor på Bukowskis.

"Poster painting" av Klara Lidén. Såld på 2013 för 1,5 miljoner kronor på Sotheby's.

Källa: Bukowskis

Utropspriset var på 10 till 12 miljoner kronor och verket klubbades till slut för 9,2 miljoner kronor. Inklusive provision och följerätt till konstnären landade priset på målningen, som såldes på auktionsfirman Bukowskis, på rekordsumman 11 370 000 kronor.

– Det har varit underbart att få följa det här konstverket och nu hoppas jag på en stor utställning med henne så att alla får se hennes fantastiska verk, säger Paulina Sokolow, kommunikationsansvarig på Bukowskis, efter auktionen.

För tio år sedan såldes samma målning för 4 350 000 kronor, vilket även det var rekord. I en intervju i Dagens Nyheter förklarade Lena Cronqvist tre år senare att beloppet var så högt att hon försökte att inte tänka på det.

"Trolovningen" målade hon 1974 till 1975. Även om paret på målningen har stora likheter med henne själv och maken Göran Tunström gjordes den som ett samtida svar på Jan van Eycks 1400-talsmålning av parets Arnolfinis trolovning. Till skillnad från van Eyck målade Cronqvist ett lipande självporträtt i spegeln bakom sitt par.

– Det är fantastiskt att se hur ett konstnärskap blir mer och mer ikoniserat över tid. Nya stjärnor framträder och Lena Cronqvist är definitivt en ikon, säger Paulina Sokolow.

Det tidigare auktionsrekordet för verk av nu levande svensk konstnär sattes 2010 då Cecilia Edefalks målning "Baby" såldes för 7 miljoner kronor, inklusive provisionen till Bukowskis och följerätten till konstnären.