Fakta: The mental states of...

"The mental states of Sweden in dance" har premiär den 8 september 2017, och är ett samarbete mellan Dramaten och Cullbergbaletten. Sedan ska föreställningen också ut på turné.

Mattias Andersson påbörjade sitt dokumentära sceniska projekt med "The mental states of Gothenburg" på Angereds teater, 2006. Projektet fortsatte på Dramaten 2013, med "The mental states of Sweden". Pjäserna har dessutom publicerats som bok: "United states of Sweden", tillsammans med fördjupande essäer.

Mattias Andersson är sedan 2006 konstnärlig ledare för Backa Teater som tillhör Göteborgs Stadsteater.

Cullbergbaletten grundades 1967 av Birgit Cullberg under Riksteaterns huvudmannaskap. Kompaniet har i dag 16 dansare från nästan lika många länder. Sedan 2014 är Gabriel Smeets konstnärlig ledare.

Sociologisk dokumentär, terapi och teater i ett. Det har varit receptet för de föreställningar Mattias Andersson har satt upp under samlingsnamnet "The mental states of...". Grundfrågan han har utgått från är "finns det någon händelse i ditt liv som du skulle vilja se gestaltad på scen?". Samma arbetsprocess startar nu igen. Men för första gången arbetar Mattias Andersson bara med dansare.

– Dansen är emotionell och jobbar med bild och stämning. Den arbetar inte på samma sätt med narrativ. Så hur gör man dokumentära berättelser till dans? frågar han retoriskt.

Ordet underordnat

Precis som tidigare ska ett tvärsnitt av Sveriges befolkning intervjuas, sammanlagt ett femtiotal personer. De får också svara på vad de tänker om dans, och hur de ser framför sig att deras upplevelse kan dansas. Även deras röster ska spelas upp på scenen. Ändå är ordet underordnat, vilket blir en ny upplevelse för Mattias Andersson.

– Men många av mina största scenkonstupplevelser har varit dansverk. Dans har ett förhållande till rummet, nuet och tingen som jag som regissör är väldigt intresserad av.

Att Cullbergbalettens dansare kommer från hela världen tycker han har en särskild poäng.

– Det blir roligt med den blicken på Sverige.

Ifrågasätter nationen

Pjäserna undersöker också om det alls finns en gemensam nationell identitet.

– I dansens form kommer vi att förhålla oss till det begreppet, som är djupt problematiskt. Det är brännheta ämnen, vad är en gräns, en nation eller en gemensam referens, säger Mattias Andersson, som ser fram emot utmaningen.

Intervjuerna har nyss inletts, men premiär blir det först nästa höst, på Dramatenscenen Elverket i Stockholm.

– Jag hoppas det här blir en scenform som man inte har sett förut, säger Mattias Andersson entusiastiskt.