Fakta: "Doctor Strange"

Är den fjortonde Marvelfilmen.

Det har funnits planer på att göra en film om seriefiguren Doctor Strange ända sedan mitten på 1980-talet, men det dröjde till 2014 innan regissören Scott Derrickson knöts till projektet. Denne skrev också manus tillsammans med C Robert Cargill. Samma år blev det klart att Benedict Cumberbatch skulle spela titelrollen.

Andra skådespelare i filmen: Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Benedict Wong, Mads Mikkelsen och Tilda Swinton.

Svensk biopremiär: Visas på bio från den 28 oktober.

I somras spelade den brittiske skådespelaren in några nya scener till filmen – och upptäckte då hur sugen han hade varit på att dra på sig Doctor Stranges slängkappa igen.

Doctor Strange är en av de mer okända Marvelhjältarna, även om serien om honom har funnits sedan 60-talet. Han är en läkare, som får sina händer förstörda i en bilolycka. Under sitt sökande efter något som kan läka honom, kommer han i Tibet i kontakt med personer som ger honom en inblick i österländsk magi, och han blir till sist en brottsbekämpande magiker.

Som en present

För Cumberbatch, känd från bland annat tv-serien "Sherlock" och den Oscarsnominerade filmen "The imitation game", kom det som en present att få göra en actionfilm om en figur som Strange.

– Han är charmerande, men han är också självisk och arrogant. Det var en attraktiv, komplicerad personlighet – och att sedan få berätta om hur han totalt bryts ner och försöker hitta en väg in igen, det gjorde att jag inte kunde tacka nej.

– Dessutom kan man ju fundera över vilka det är som är hjältarna. Är det han eller är det läkarna och sköterskorna på sjukhuset som är de riktiga hjältarna?

Gillar serier

Benedict Cumberbatch har alltid gillat tecknade serier, men Doctor Strange var mest någon som fanns i bakgrunden när han läste Marvelserier. Han säger att han i princip upptäckte seriehjälten när han gjorde filmen.

– Det finns mycket humor i den tecknade serien, och det var viktigt för mig att få med det även i filmen.

Han berättar att han samtidigt som han tränade inför inspelningen varje kväll spelade "Hamlet" på en teater i London.

– Så det var träning, sedan sova en timme på teatern, tre timmar Hamlet och sedan hem till hustru och nyfödd baby.

Både Doctor Strange och Sherlock Holmes är arroganta och ofta överlägsna personer. Finns det fler likheter?

– De jobbar för mycket. Samtidigt är de ju annorlunda på många sätt. Båda är starka, men Strange är det på ett mer konventionellt sätt.

Mer "Sherlock"

Den hyllade "Sherlock" återvänder i brittisk tv efter nyår. Och vi kan se fram emot fler säsonger av serien.

– Det skrevs att jag sagt att nästa omgång är den sista. Det stämmer inte. En journalist hade missuppfattat vad jag sade, poängterar Benedict Cumberbatch.

Och nästa "Doctor Strange" kommer när?

– Vet inte. Men det kommer fler, troligen mer än en.