Vandringsturnén

Sedan 2007 har musikern Stiko Per Larsson gjort en årlig vandringsturné. 2016 blir alltså det tionde året.

Turnéerna har framför allt gått genom Sverige, men ibland även genom Norge och Danmark.

De senaste fem åren har han samlat in pengar till SOS Barnbyar och sammanlagt har det blivit drygt 1 miljon kronor. Spelningarna är gratis och publiken skänker valfri summa.

Årets turné startade i Sundsvall 2 maj, via Örebro, och avslutades på Stiko Per Larssons hemmaplan i Leksand den 11 juni. Totalt handlar det om 43 spelningar på 41 dagar och 93 vandrade mil.

Källa: Vandringsturnen.se

Spelningen i Leksand är den 43:e och sista på årets vandringsturné. Mellan varje spelställe har Stiko Per Larsson vandrat ungefär 2–3 mil om dagen.

– Det känns lite tomt om jag ska vara ärlig, för jag har strävat efter det här så jäkla länge, säger han.

Han började planera årets turné, den tionde i ordningen, i höstas.

– Jag satte upp ett mål som var så orimligt egentligen, eftersom för att klara det så skulle jag behöva samla in så mycket mer pengar än tidigare år, säger han.

Målet uppnåddes

Det mål han satte upp var att på de fem senaste årens vandringsturnerande samla in över en miljon kronor till SOS Barnbyars arbete i Ukraina. För att klara det skulle han behöva få ihop mer än 310 000 kronor på årets sväng. Och det lyckades.

– Jag är så sjukt glad och stolt över alla människor som har hjälpt till och bidragit till att jag klarat det. Jag skulle aldrig klara det själv, säger han.

Knyta an till rötterna

Idén att vandra runt och spela kom 2007 när han bodde i Stockholm.

– På något sätt ville jag knyta an till mina rötter i Dalarna så jag gav mig ut på en turné från Dalarna till Stockholm. Jag vandrade, knackade på hos folk och spelade för mat och husrum, säger han.

Årets turné är symbolisk genom tioårsjubileet och en miljon insamlade kronor. Frågan är om det blir en ny vandringsturné nästa år.

– Det är en bra fråga och jag tänker inte ge något svar. Jag vet inte, jag måste landa i det här först.