Fakta: Danny Saucedo

Född den 25 februari 1986 i Stockholm.

Slog igenom stort i "Idol" 2006 där han slutade sexa. Samma år vann Markus Fagervall tävlingen och Erik Segerstedt kom tvåa.

Har släppt soloalbumen "Heart beats", "Set your body free" samt "In the club". Har också varit medlem i gruppen EMD tillsammans med Erik Segerstedt och Mattias Andréasson. De släppte tre album, varav en julskiva.

Har tävlat i Melodifestivalen såväl solo som med EMD. Kom tvåa i tävlingen både 2011 och 2012 med "In the club" respektive "Amazing". 2013 var han programledare för tävlingen tillsammans med Gina Dirawi.

Aktuell med nya albumet "Hör vad du säger men jag har glömt vad du sa" som släpps den 20 november.

Ända sedan genombrottet i "Idol" 2006 har Danny Saucedo sjungit på engelska. Men när han för några år sedan flyttade till Los Angeles för att satsa på en internationell karriär började i stället svenska texter att strömma ur honom.

– Jag anser inte att jag skriver musiken utan att det är något slags energi som gör sig hörd genom mig, jag är bara en mottagare. När jag började sjunga på svenska blev jag förvånad, när jag gjort det tidigare har det inte känts som jag, säger Danny Saucedo.

I Los Angeles kom han i kontakt med sina känslor på ett nytt sätt. Han processade sådant han varit med om men inte orkat ta tag i tidigare och "löste upp knutar".

– Det har hela tiden funnits ett lager mellan mig och lyssnaren, vilket har varit väldigt bekvämt för mig eftersom jag uppenbarligen inte velat släppa in folk. Jag har målat upp den bild jag har velat, det har varit nattklubbar och blinkdräkter, låtar om tjejer.

Vill beröra

Danny kände sig "ounik" och trots att karriären gick bra bestämde han sig för att ompröva sitt liv och sin karriär. När han vågade göra musik "utan filter" växte svenskspråkiga låtar, som jättehitsen "Brinner i bröstet" och "Dör för dig", fram.

– Jag bryr mig inte om det är personligt, vilket jag gjorde förut. Att vara personlig är att vara så nära mig själv som jag kan vara och då mår jag bra. Att bara sjunga låtar som handlar om nonsens, det ger mig ingenting för jag vill nå ut och beröra.

– Nu skriver jag musik som jag tycker är kul att lyssna på, förut skrev jag musik som jag trodde att någon annan skulle tycka var kul att lyssna på. Då blir det bara mekaniskt, det kan bli mekaniskt bra men aldrig nära och äkta.

I veckan släpps "Hör vad du säger men jag har glömt vad du sa", Dannys första album på svenska. Det vill han egentligen inte prata om.

– Skivan är något som jag har gjort, som jag är nöjd med och är spänd på att få ut. Men uppmärksamheten som jag får använder jag för att jag vill prata om något annat.

"Flummig person"

Det handlar om att Danny vill hjälpa andra människor att lära känna sig själva och därmed bli välmående och lyckliga.

– Självkännedom är nyckeln till att må bra. Om du vet vem du är och var du kommer ifrån, då vet du också vart du ska.

Danny säger att det handlar om att "zooma ut" och inte fokusera på fel saker – om att göra "aktiva val" för att nå lyckan. Han skriver på en föreläsning och hoppas få åka ut till skolor och "snacka med ungdomar".

– Utan att det blir något pekoral vill jag nå ut till människor och få dem att fatta att vi måste vara mer i oss själva för att därigenom hitta glädjen och må bra.

Tematiken tas upp så smått på albumet och på nästa skiva lär det bli ännu mer. Danny säger att han först måste "fostra publiken".

– Jag kan inte komma med en platta som bara handlar om det jag vill prata om, då kommer folk att ledsna och jag blir stämplad som en flummig person som inte är värd att lyssna på. Det gäller att smyga fram budskapet.