Fakta: Follow the money

Dansk thriller om ekonomisk brottslighet och makt.

Premiär i SVT 7/8.

Första säsongen består av tio avsnitt. Det finns planer för en andra säsong.

I rollerna bland andra Thomas Bo Larsen, Natalie Madueño, Esben Smed och Nikolaj Lie Kaas.

Per Fly har regisserat de två första avsnitten och sedan agerat konceptuell regissör. Jeppe Gjervig Gram har skrivit manus.

– Visst är det höga förväntningar på danska tv-serier numera, men det får man inte tänka för mycket på, säger Fly när TT träffar honom och manusförfattaren Jeppe Gjervig Gram.

Gjervig Gram gjorde sig ett namn när han skrev manusen till de två första säsongerna av världssuccén, den danska politikserien, "Borgen". Per Fly vann 2014 en Guldbagge för bästa regi med "Monica Z och har tidigare bland annat gjort trilogin "Bänken", "Arvet" och "Dråpet".

Han har nu regisserat de två första avsnitten av "Follow the money" och har sedan varit så kallad konceptuell regissör, alltså den som har hållit ett vakande öga över produktionen och sett till att allt flutit väl.

Karaktärerna viktigast

Serien handlar om ekonomisk brottslighet, vindkraft, konspirationer och mord. Nikolaj Lie Kaas spelar polisen som ska försöka reda ut en minst sagt komplicerad härva.

– Det är ett drama som utvecklas till en kriminalhistoria. Att göra ett drama om ekonomisk brottslighet är mycket spännande. Det här har verkligen engagerat oss, säger Fly.

Jeppe Gjervig Gram förklarar att det numera är tradition i Danmark med högkvalitativa tv-serier som visas på söndagskvällarna. Och det är just söndagar som "Follow the money" kommer att visas även i SVT.

– Vi har stor frihet att söka nya vägar och att berätta om sådant som andra inte berättar om. Men det handlar alltid om karaktärerna. Vi arbetar som hästar för att få fason på karaktärerna.

Stora framgångar

De senaste åren har flera danska tv-serier rönt stora framgångar både på hemmaplan och internationellt, inte minst "Mordkommissionen" och "Brottet".

– Utan dem hade det inte blivit någon "Borgen", säger Jeppe Gjervig Gram.

Han förklarar att det inte var många som trodde på "Borgen", men serien blev en storsuccé som vann flera internationella priser.

– "Den kommer inte att leva vidare", sa de. Så exploderade den. Men jag slutade efter säsong två. Jag kände att vi var färdiga, att det skulle vara svårt att gå vidare.

Om "Follow the Money" blir en serie att räkna till det "danska tv-undret" återstår att se. Men det blir troligen åtminstone en andra säsong.