Fakta: Lone Theils

Debuterade 2015 med "Flickorna på Englandsbåten, som kom på svenska i juli i år och har sålts till 15 länder.

Arbetat som journalist i närmare 20 år, bland annat 16 år som korrespondent för danska Politikken.

I år kommer hennes andra bok "Den blå digters kone". Rättigheterna till den har hittills sålts till åtta länder, däribland Sverige.

Fakta: Thomas Rydahl

Född i Århus 1974. Bor numera med sin familj i Köpenhamn.

Debuterade 2014 med "Eremiten" som han bland annat belönats med kriminalromanpriset Glasnyckeln för. Den gavs ut på svenska i augusti i år.

Har tidigare, utöver författarskola, studerat filosofi och psykologi.

Fakta: Crimetime

Internationell deckarfestival i Visby som anordnades första gången 2015.

Årets program består av 200 programpunkter med över 60 medverkande författare.

Bland de medverkande svenska författarna finns Roslund & Hellström, Arne Dahl, Camilla Läckberg, Viveca Steen, Håkan Nesser, Johan Theorin, Cilla & Rolf Björlind, Mari Jungstedt och Denise Rudberg. Bland de internationella finns Peter Robinson (Storbritannien), Elizabeth Hand (USA) och Ingar Johnsrud (Norge).

– Kanske beror det på att vi danskar har börjat bli bra på att berätta bra, raka historier. Vi har kanske varit lite fina i kanten hittills, säger Rydahl till TT.

Hans bok, "Eremiten", har hyllats av kritikerna i Danmark och vunnit en rad priser. Huvudpersonen är en 70-årig dansk ensling som bor i självvald exil på Fuerteventura, Kanarieöarna, och som blir inblandad i ett komplicerat mordfall.

Korrespondent i 16 år

Lone Theils debutroman heter "Flickorna på Englandsbåten" och handlar om en dansk journalist som bor i London, och som när hon hittar ett foto på två försvunna danska flickor hamnar i en alltmer farlig jakt på en ohygglig seriemördare. Den har redan sålts till 15 länder.

Theils jobbade i 16 år som Englandskorrespondent för danska Politikken, men har nu flyttat hem till Danmark för att jobba på heltid som författare. Bok nummer två har i dagarna publicerats i Danmark.

– Jag har alltid drömt om att bli författare, men tog vägen via journalistiken, berättar hon när TT träffar henne i Visby.

Hennes journalisthjältinna Nora kommer att vara huvudperson i minst fyra böcker, sedan vet Lone inte hur den litterära framtiden ser ut.

Blev refuserad

Thomas Rydahl har bestämt sig för att det ska bli tre böcker om 70-årige Erhard.

– Jag ville berätta om en person som hade spelat ut alla kort och som fick en möjlighet att återvända till livet. En människa på samhällets utkant som får en andra chans i livet – kan en 68-årig man starta på nytt?

Rydahl säger att han skrivit för sig själv sedan han gick i förskolan, och innan "Eremiten" blev antagen av ett förlag hade han fått nobben på tre, fyra tidigare böcker.

– Men det var bra. Jag har hunnit mogna som författare under de här åren.

Idén till handlingen fick han när han med sin familj var på semester på Fuerteventura.

– Jag har skildrat ön realistisk, men också hittat på min egen version.

Både Theils och Rydahls böcker kommer troligen förr eller senare att dyka upp på en bioduk eller i en tv-ruta nära oss. Rydahl har sålt filmrättigheterna till ett stort spanskt filmbolag, och Theils säger att det finns ett stort intresse kring hennes böcker för filmatisering i Danmark.