De gamla klassiska filmmonstren i form av blodsugare och zombier behåller sin popularitet, bland annat genom vampyrserien "True blood" som sändes i sju säsonger mellan 2008 och 2014. Den populära zombieserien "The walking dead" blev också nyligen klar för en sjunde säsong, och här hemma blev zombieexperten Herman Geijer i år framröstad som Lyssnarnas Sommarvärd i Sveriges Radio. I veckan meddelade också Svenska filminstitutet att man söker filmskapare för projektet "It's alive", en serie korta skräckfilmer.

Anna Arnman, doktor i filmvetenskap vid Lunds universitet, har studerat skräckfilm i 25 år och säger att vår fascination för genren kan förklaras med att den fångar upp hoten i samhället och speglar vår samtid.

– Jag tycker framförallt att skräck är intressant som ett psykologiskt redskap: det sätter fingret på varför man blir rädd, och vad vi egentligen är rädda för, säger hon till SVT:s Kulturnyheterna.

Ett exempel är klassikern "Exorcisten" från 1974, om en flicka som blir besatt av djävulen, som kan ses som ett uttryck för vuxenvärldens rädsla för tonårsupproret under det radikala 60- och 70-talet. Och i framtiden kan vi räkna med att genren undersöker nya, modernare rädslor:

– Jag tror att nätet kommer nu, rädslan för övervakningssamhället och skräcken av att leva i en digitaliserad värld: att inte veta om man är övervakad eller inte, säger Arnman.