Fakta: Darin

Darin Zanyar, född 1987, slog igenom 2004 i den allra första säsongen av "Idol" där han slutade tvåa efter Daniel Lindström.

Har sedan dess haft en framgångsrik karriär med en lång rad hits. Genom åren har han också hunnit med att tävla i Melodifestivalen och medverka i "Så mycket bättre".

Diskografi: "The anthem" (2005), "Darin" (2005), "Break the news" (2006), "Flashback" (2008), "Lovekiller" (2010), "Exit" (2013), "Fjärilar i magen" (2015).

Hit kommer Darin i vår: 9/2 Stockholm, 12/2 Uppsala, 13/2 Örebro, 14/2 Västerås, 17/2 Gävle, 19/2 Umeå, 20/2 Luleå, 21/2 Stockholm, 24/2 Linköping, 25/2 Jönköping, 26/2 Malmö, 27/2 Helsingborg, 28/2 Borås, 3/3 Växjö, 4/3 Halmstad, 5/3 Göteborg, 6/3 Karlstad, 10/3 Eskilstuna, 11/3 Norrköping, 13/3 Vara, 14/3 Helsingfors, 18/3 Oslo.

Efter ett gäng popalbum på engelska gjorde forne "Idol"-tvåan Darin Zanyar i fjol en helomvändning.

Med känslosamma låtar på svenska lyckades han både imponera på de redan frälsta och nå en helt ny målgrupp. Singeln "Ta mig tillbaka" blev en jättehit och albumet "Fjärilar i magen" gick rakt in som etta på albumlistan.

– Jag har fått så otroligt mycket fina kommentarer och komplimanger från folk. Det är väldigt kul och det gör mig ju ännu mer peppad på att fortsätta skriva på svenska, säger Darin.

"Avskalat och nära"

Men innan han börjar göra det har det blivit dags att följa upp succén med en massiv turné. Med start hemma i Stockholm den 9 februari väntar totalt 22 konserter.

– Jag har inte turnerat på länge så jag har verkligen väntat på det här. Det är väldigt mycket som är nytt också, det kommer att bli ett helt nytt sätt att uppträda på eftersom det är en helt annan musikstil. Lite mer avskalat, lite mer nära, säger Darin.

Sittande publik

Tidigare har han gjort koreograferade popshower med mycket förinspelat material inför stående fans. Nu ska han uppträda med ett helt band med stråksektion inför en sittande publik.

– Det blir annorlunda, men på ett bra sätt. Det ska bli skönt att fokusera på sången och musiken och bara landa i det. Jag tror också att det kommer att göra att man får en annan kontakt med publiken, säger Darin.

Satsar i Asien

I sommar väntar troligtvis ännu mer konserter. Parallellt med svensksatsningen arbetar Darin också vidare med sitt engelska material – en större lansering i Asien pågår just nu.

Exakt hur han ska prioritera mellan de olika projekten framöver återstår att se.

– Just nu kör jag dubbelt men vi får se hur det blir, om jag kan kombinera det på något sätt. Jag har inte riktigt kommit så långt ännu, säger Darin.