Fakta: Nominerade 2015

Årets svenska skönlitterära bok:

"Spådomen. En flickas memoarer" av Agneta Pleijel

"Allt jag inte minns" av Jonas Hassen Khemiri

"Masja" av Carola Hansson

"Mary" av Aris Fioretos

"Bli som folk" av Stina Stoor

"Rörelsen. Den andra platsen" av John Ajvide Lindqvist

Årets svenska barn- och ungdomsbok:

"Nu är det sent!" av Emma Adbåge

"Iggy 4-ever" av Hanna Gustavsson

"Alla går iväg" av Eva Lindström

"Ishavspirater" av Frida Nilsson

"När hundarna kommer" av Jessica Schiefauer

"Din tur, Adrian" av Helena Öberg och Kristina Lidström

Årets svenska fackbok:

"Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren" av Karin Bojs

"Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta" av Maja Hagerman

"Monster i garderoben. En bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates" av Johan Hilton

"Den sårade divan" av Karin Johannisson

"Knark. En svensk historia" av Magnus Linton

"Den nya staden. Utvandringen till Amerika II" av Lennart Pehrson

Fakta: Så här väljs pristagarna

En jury nominerar sex titlar i de tre kategorierna. En elektorsförsamling med 63 elektorer, 21 för varje kategori, röstar sedan fram vinnarna. I församlingen ingår en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier, en tredjedel kritiker med flera.

I den skönlitterära klassen hoppas Alice Thorburn, bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek, på Stina Stoors novellsamling "Bli som folk" eller på Agneta Pleijels "Spådomen":

– Det vore jätteroligt om Stina Stoor fick priset. Dels för att hon är debutant, men framför allt för att hon skriver egensinniga noveller på ett helt eget, både lekfullt och kärvt språk, ofta med kopplingar till barndom och natur.

– Men jag skulle också bli glad om Agneta Pleijel fick årets August. Hennes bok är en intressant skildring av en flickas uppväxt, av de spår en familjs inbördes relationer sätter i en människas liv, och, inte minst, av ett författarblivande.

Borde vara fler

Ulrika Larsson, chef för Akademibokhandeln i Halmstad suckar först lite när hon blir ombedd att välja en vinnare i just barn- och ungdomsklassen. Hon tycker att alltför många genrer trängs ihop i en och samma Augustkategori:

– Att vi bara har ett pris för barn- och ungdom är orättvist. Det är ett stort spann som ska täckas när vi i en enda kategori ska jämföra bilderböcker och hela vägen till tonårsböcker.

– Denomineradeiårärfantastiskt duktigavar och en i singenre, men jag hoppas att Frida Nilsson vinner med "Ishavspirater". Med sin fantastiska fantasi och känsla för att berätta sina historier låter hon oss sitta sompå nålar ända till sista sidan.Det är läsningensmaginärden ärsom starkast.

Tror på Johannisson

Jonas Eklöf, kritiker och chefredaktör på Vi läser, tror benhårt på Karin Johannissons "Den sårade divan" i fackboksklassen:

– Jag tror att hon får priset och tycker att hon förtjänar det. Hon har ett sätt att tillföra ny kunskap genom att skriva i olika genrer på samma gång, man får ta del av något som man inte tidigare visste. Det som hon skriver är alltid väldigt läsvärt.

– I barn- och ungdomsklassen tror jag det blir Jessica Schiefauer som får det, och i den skönlitterära Jonas Hassen Khemiri även om Carola Hansson också förtjänar att få det.