Fakta: Årets alla deltagare

Vidare till nästa veckas final:

Daniel Lakatosz, 27 år, hovmästare, Haninge

Catarina König, 31 år, butiksägare, Uppsala

Utslagna:

Sofie Gudmundsson, 24 år, projektledare, Malmö

Paul Kühlhorn, 44 år, grafisk formgivare, Stockholm

Linn Gräsberg, 18 år, student, Nittorp

Rizwan Qadery, 23 år, student, Stockholm

Elin Fridolfsson, 21 år, mångsysslare, Kalmar

Joakim Grubbström, 37 år, arbetsmiljöspecialist, Göteborg

Mikaela Hedenskog, 26 år, inköpsassistent, Göteborg

Sami Yousri, 44 år, operasångare, Göteborg

Jenny Niska, 36 år, sommelier, Piteå

Hassan Roshandel, 55 år, skräddare, Jönköping

Källa: TV4

Efter Paul Kühlhorns uttåg förra veckan återstod tre taggade mästerkockaspiranter, som i onsdagens semifinal fick presentera sina kokboksidéer för juryn i TV4:s matlagningsprogram "Sveriges mästerkock".

Daniel Lakatosz siktade på att skapa en matresa genom tio länder, medan Sofie Gudmundsson och Catarina König satsade på fashionabla rätter respektive en blandning av skrytmiddagar och bakfyllekäk.

– Som kokboksidé tycker jag att Daniels är mest spännande, allt det andra har gjorts, sade Leif Mannerström, som utgör juryn tillsammans med Markus Aujalay och Mischa Billing.

Förstod ingenting

Juryn samlade sina åsikter och beslutade att Lakatosz gjort bäst ifrån sig – som därmed knep en plats till nästa veckas final.

– Wow, det är som en eld i kroppen just nu, ni anar inte. Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig, sade Daniel Lakatosz, som var tvungen att dubbelkolla med juryn om avancemanget verkligen stämde.

"Är helt sjukt"

I elimineringstävlingen gjorde projektledaren Gudmundsson och butiksägaren König upp om den andra platsen, vilket gick till den senare för sin gräddiga fisksoppa.

– Det här betyder allt i världen, det är helt sjukt. Jag är final, jag måste smälta det här, sade Catarina König, som även hon upprepade att hon inte förstod att finalplatsen var bärgad.

För Sofie Gudmundsson tog äventyret slut med minsta marginal till den avslutande duellen.

– Jag är jättestolt över mig själv och trodde inte att jag skulle gå så här långt. Det första jag ska göra när jag kommer hem är att bjuda min sambo på riktigt god mat, sade Sofie Gudmundsson innan hon lämnade köket och finalisterna.