Fakta: Ensaf Haidar och Raif Badawi

Namn: Ensaf Haidar

Född: 1975 i Saudiarabien.

Familj: Maken Raif och två barn.

Bakgrund: Raif Badawi fängslades för att han grundade diskussionssajten "Fria saudiska liberaler", där han bland annat kritiserade prästerskapets roll i samhället och kvinnoförtrycket i Saudiarabien. Han dömdes för att ha förolämpat islam.

Sedan 2015 lever Ensaf Haidar i exil i Kanada med sina barn. Den 9 januari 2015 tog Raif Badawi emot de 50 första piskrappen. Resten av straffet har skjutits upp på grund av hans sviktande hälsa. Amnesty och stora delar av världen har också uppmärksammat Raif Badawis fall.

Ensaf Haidar har skrivit boken "10 år och 1 000 piskrapp" med Andrea C Hoffman, politisk redaktör och Mellanösternexpert för det tyska nyhetsmagasinet Focus.

Fakta: Ensaf Haidar om...

... att utrikesminister Margot Wallström beskrev domen mot Raif Badawi som "medeltida"

– Jag är djupt tacksam för det hon har sagt och hur hon har agerat. Jag vill av hela mitt hjärta få möjlighet att träffa henne och framföra min tacksamhet. Jag önskar att fler regeringar agerar i hans fall.

... att representanter för Saudiarabien demonstrerade för yttrandefrihet efter attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo:

– Jag ser på det som hela övriga världen. Men jag vill säga det här: Raif fick 50 piskrapp efter den demonstrationen.

Raif Badawis hälsa...

... – Självklart är han i en svår situation, han är en människa som är långt borta från världen utan tillgång till de simplaste saker. Han har nu fått stora svårigheter med sin hälsa och problem med njurarna. Det går upp och ner, det är människans tillstånd när man instängd och berövad möjligheten att träffa sin familj och sina barn.

– Mitt liv tog slut för fyra år sedan. Jag försöker vara "normal" och leva "normalt", mest för barnens skull. De saknar sin far jättemycket och det gör jag också, säger Ensaf Haidar i larmet på Bokmässan i Göteborg.

Årets tema yttrandefrihet är vad hon har ägnat de senaste åren åt. Ensaf Haidar har outtröttligt rest runt i världen runt för att uppmärksamma sin makes situation. Bloggaren Raif Badawi dömdes 2012 till 1 000 piskrapp och 10 års fängelse i Saudiarabien, för att ha startat ett diskussionsforum på nätet där han kritiserade prästerskapet och skrev om jämställdhet.

Ensaf Haidars nya bok "Tio års fängelse och 1 000 piskrapp" handlar om deras gemensamma historia.

– Jag och Raif är inte bara make och maka. Vi är varandras allt. Den metamorfos vi har genomgått har vi genomgått tillsammans, säger hon.

Omyndigförklarad

Ensaf Haidar ger först ett bräckligt intryck, hon är tunn och kort. Men när hon pratar utstrålar det finskurna ansiktet beslutsamhet. Själv säger hon att hon var mycket feg som ung.

– Jag var rädd för allt, säger hon och skrattar till.

Ändå började kritiska tankar slå rot. Som andra saudiska kvinnor fick hon inte prata i telefon, inte lämna hemmet själv, gå på bio eller bestämma över sitt liv.

– Jag har alltid haft en övertygelse om att Saudiarabien inte är som andra länder. Kvinnor i mitt land är helt omyndigförklarade. Vi kan inte ens gifta oss på egen hand. Även när man ingår äktenskap måste det finnas en förmyndare med. Det gäller också om man ska resa, eller få sjukvård, säger hon med återhållen indignation.

Men Ensaf Haidars liv förändrades när hon mötte Raif Badawi, det öppnade dörrarna till en ny frihet.

Förbjuden kärlek

Redan kärleken mellan de unga tu var rebellisk. Paret fick kontakt av en slump, i ett strikt könssegregerat samhälle. Raif ringde fel till Ensafs mobil och en hemlig romans knoppade. Den ledde slutligen till att det unga paret gifte sig av kärlek, trots hårdnackat motstånd från deras familjer.

– Att bli kär i Saudiarabien är ett oförlåtligt brott. Det är förbjudet, förklarar Ensaf Haidar.

Berättelsen om deras kärlekshistoria blir också en skildring av hur två människorättsaktivister blir till.

Till en början var Raif Badawi på många sätt som andra "saudiska mansgrisar", enligt Ensaf Haidar. Men han blev allt mer intresserad av liberala idéer. De båda utmanade varandra att våga mer och leva friare. "Om du bara visste hur modig du är", brukade Raif Badawi säga.

Till slut fick de styrande nog. I en Kafkaliknande process fängslades Raif och Ensaf Haidar tvingades gå i exil.

I dag lever hon ett nytt liv i Kanada. Hennes familj bröt kontakten med henne. Men trots tragedin, trots den eviga saknaden, känner hon sig stark.

– Jag har ansvar för mig själv nu. Har man det kommer också friheten och man slutar att vara rädd. Jag får styrka av känslan att leva som en hel människa.

Hoppfull

Den 9 januari 2015 tog Raif Badawi emot de 50 första piskrappen. Ensaf Haidar satt maktlös och såg på i Kanada. Men hoppet om makens frigivning är starkt.

– Raif ville leva ett normalt, vanligt liv. Att en sådan önskan straffas så hårt får omvärlden att ställa sig frågan hur det kan få ske. Hur kan en far berövas sina barn så här? Varför ett så hårt gensvar för något så naturligt?