Fakta: Svenska filmare på gång

Under året som gör en rad svenska filmare långfilmsdebut. Här är några av de hetaste namnen.

David F Sandberg. Hans kortfilm "Lights out" har blivit långfilm. Svensk biopremiär 10 augusti.

Johannes Nyholm. "Las Palmas"-kortfilmarens långfilmsdebut "Jätten" får biopremiär den 14 oktober 2016.

Nikeisha Andersson. Spelar just nu in långfilmsdebuten "Para knas". Beräknad biopremiär 2017.

Crazy Pictures. Norrköpingskollektivets dystopiska drama "Den blomstertid nu kommer" får beräknad biopremiär 2017.

Amanda Kernell. "Sameblod", om en samisk flicka i 30-talets Sverige, har beräknad biopremiär 2017.

Fanni Metelius. Långfilmsdebuterar med relationsdramat "Jag vill inte bli gammal nu". Beräknad biopremiär 2017.

Rojda Sekersöz. "Dröm vidare", om ett tjejgäng, har beräknad biopremiär 2017.

David Sandberg. Mannen bakom succén "Kung Fury" har via Instagram meddelat att en uppföljare är på gång.

Fijona Jonuzi. Klipper just nu filmen "Den störste" som skildrar hur Mikael Persbrandt och Thommy Berggren försöker skapa en show.

Ninja Thyberg. Skriver för tillfället manus till långfilmsdebuten "Jessica" om en porrfilmsskådespelerska i Los Angeles.

Glöm det uttjatade påståendet om att svensk film suger. För det sjuder av ny talang i Filmsverige.

En av dem är 22-åriga Nikeisha Andersson. Hon började göra musikvideor redan som tonåring. I dag har hon Jonas Åkerlund som mentor, har hängt med Beyoncé på inspelningen av skivan "Lemonade" och snackat film med självaste Spike Lee. Just nu spelar hon in sin långfilmsdebut "Para knas" (slang för "inga pengar"), som utspelar sig i Stockholm med omnejd.

– Generellt handlar den om skillnader och likheter mellan förorten och stan, säger Nikeisha Andersson.

Kartan förändras

En tydlig trend är att internet håller på att förändra kartan för oetablerade filmare. Nu är det lättare än någonsin att nå ut med allt från hemsnickrade trailers till ihopknåpade filmhyllningar eller renodlade kortfilmer.

Det internationella filmetablissemanget följer noga de växande talangernas skaparglädje. Det är David F Sandberg ett exempel på. När hans knappt tre minuter korta skräckfilm "Lights out" började delas på nätet i början av 2013 dröjde det inte förrän mejlboxen svämmade över. Och strax därefter började telefonen ringa – från Hollywood.

Skräckfilmsnestorn James Wan hade fått korn på Sandberg och bestämde sig för att gå in som producent till en långfilmsversion av "Lights out", med Sandberg som regissör. Nu går filmen upp i USA och mottagandet har hittills varit över förväntan.

Kollektiv från Norrköping

Andra som dragit uppmärksamhet till sig på nätet är Norrköpingskollektivet och produktionsbolaget Crazy Pictures. Det består av sex killar som började göra film ihop redan på gymnasiet. Gruppens kortfilmer med samlingsnamnet "Poesi för fiskar", som de la upp på Youtube för några år sedan, gav direkt respons från flera Hollywoodstudios. I dag är Crazy Pictures knutet till ett managementbolag i USA.

– Vi har en massa möten som ska bokas med lite olika viktigpettrar i Hollywood, men vi känner att vi behöver göra klart det här innan vi kan prata om hur vi vill gå vidare, berättar kollektivets talesperson Olle Tholén.

Kickstarter-kampanj

"Det här", som Tholén refererar till, är gruppens första långfilm "Den blomstertid nu kommer". Den spelas in just nu och har delvis finansierats med hjälp av de 800 000 kronor som projektet drog in via en Kickstarter-kampanj i höstas.

Men Nikeisha Andersson, David F Sandberg och Crazy Pictures är bara tre exempel på svenskar som långfilmsdebuterar under det kommande året. Biorepertoaren är full av löftesrika premiärer.