Fakta: "Talang"

"Talang" är ett brittiskt tv-format som utvecklats av Simon Cowells bolag Syco. Det sändes dock först i USA – "America's got talent" fick premiär 2006 medan den brittiska versionen "Britain's got talent" kom först 2007.

I Sverige sändes "Talang" för första gången 2007 i TV4 med Pepe Eng som programledare och bland andra Bert Karlsson i juryn. Programmet kom att sändas fram till 2011, de tre sista säsongerna med Tobbe Blom och Markoolio som programledare.

2014 gjorde programmet svensk comeback i TV3 med Adam Alsing och Malin Gramer som programledare. I juryn satt bland andra Carolina Gynning och Robert Aschberg. Det blev dock bara en säsong.

Bland de svenska vinnarna i "Talang" märks bland andra Zara Larsson, som var tio år gammal när hon kammade hem vinsten i den andra säsongen.

Det brittiska tv-formatet "Talang" har gjort succé över stora dela världen men i Sverige har det aldrig riktigt lyft – trots flera försök i såväl TV4 som TV3.

– Den brittiska förlagan är ett av världens bästa tv-program i den här genren. Någonstans har jag alltid tyckt att det är lite konstigt att vi inte har lyckats göra det bättre i det här landet, säger Pär Lernström.

"Ta det på allvar"

Tillsammans med Youtube-stjärnan Kristina "Keyyo" Petrushina ska han leda "Talang" när programmet får nypremiär under våren 2017.

– Ingen blir gladare än jag att över att få göra det här programmet om det görs på det sätt som jag har den absoluta förhoppningen om att vi kommer att göra. Visst, det är roligt och underhållande och skoj men för mig är det viktigt att man också tar det på allvar, säger Per Lernström.

Youtube-succé

Kristina Petrushina har över 300 000 prenumeranter på sin Youtube-kanal Keyyo och flera av hennes videor har runt miljonen visningar. Nu ska hon ta klivet in i den vanliga tv-rutan.

– Det känns utmanande men otroligt roligt. Jag tycker om att ta mig an utmaningar, samtidigt som jag är spänd tror jag inte att det är något att vara rädd för. Jag kommer att jobba med flera större tv-produktioner under nästa år och det känns kul att få visa en variation, säger hon.

Nya "Talang"-juryn

Petrushina, som hyllas av Lernström som "en supertalang", lockades av "Talangs" breda tilltal.

– Det finns många program som riktar sig mot få målgrupper men "Talang" känns verkligen som något som är familjevänligt och som alla kan titta på, oavsett ålder, bakgrund, eller vad man tycker om, säger hon.

Vilka som ska sitta i den nya "Talang"-juryn kommer att presenteras efter sommaren. Audition-programmen, som spelas in under hösten, ska sändas i vår och följas av flera direktsända finalprogram.