Fakta: "Fröken Rosita"

Premiär: På Kulturhuset Stadsteatern den 22 april.

Regi: Thommy Berggren.

Ensemble: Lina Englund, Anita Ekström, Gunilla Nyroos, Ingvar Hirdwall, Niklas Falk, Sten Ljunggren, Sofi Helleday, Odile Nunes, Josefin Ljungman, Matilda Ragnerstam med flera.

Är Federico García Lorcas Rosita en helt igenom passiv kvinna eller styr hon stolt sitt eget öde? Både och, tycker Lina Englund som spelar henne i Thommy Berggrens uppsättning som får premiär lördag den 22 april på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

– Hon väljer ju inte själv att bli lämnad, men sedan försöker hon förhålla sig till omständigheterna och hur hon väljer att hantera känslorna är helt och hållet hennes eget val, säger hon.

I mörkret

När pjäsen börjar är Rosita ung och lycklig. Men åren går utan att fästmannen kommer tillbaka. Till slut väntar hon med att gå ut på gatorna i Granada till efter mörkrets inbrott för att slippa skvallriga röster och menande blickar.

– Hon är enormt lycklig i början, hon är ju jättekär i den här mannen. Men med tiden känner hon nog att hon inte passar in, hon blir mer och mer en kloss som inte sitter rätt i klosslådan. Efter ett tag blir det som en livslögn. Hon är inte korkad, men ändå fortsätter hon att hoppas att han ska komma tillbaka och det där tror jag är ett slags försvar. Hon identifierar sig med den här känslan, hon behöver en tanke för att känna att det är meningsfullt att gå ur sängen.

Starka kvinnoporträtt

Varken Rosita eller Lorca själv, som var homosexuell, levde enligt normen, framhåller Lina Englund. Hon ser förklaringen till den spanske dramatikerns många starka kvinnoporträtt i att han hade lätt att identifiera sig med just kvinnorna som inte hade rätt och möjlighet att välja sina egna liv.

– Han såg också vad kvinnan var utsatt för: att bli vald, att man ska vara rätt och perfekt, allt det här som på ett obehagligt sätt fortfarande uppe på bordet

Finns Rosita i dag?

– När jag var ung minns jag att jag hela tiden väntade på att något skulle hända. Det var ju det som hela puberteten handlade om, allt spännande hände ju alltid någon annanstans, själva väntan i sig tror jag är ganska allmänmänsklig, men också att man som Rosita gör olika inre val.