Fakta: Valborgsmässoafton

Valborgsmässofirandet kom till Sverige från Tyskland på medeltiden. Men redan tidigare fanns seden att fira vårens ankomst vid detta datum. En av årets stora fester hölls traditionsenligt 1 maj.

Det var först på 1300- eller 1400-talet som man började fira dagen till minnet av Sankt Walpurga, eller Sankta Valborg som hon kom att kallas på svenska. Men kopplingen till religionen var redan från början svag i vårt land, och valborgsmässoafton har troligen alltid fungerat som en rit för att sjunga och dricka in den efterlängtade våren.

Källa: NE, Nordiska museet.

Valborg, eller Wealdburg som hon hette i sitt hemland, var en missionär från Devonshire i södra England.

Hon föddes 710 och verkade under en stor del av sitt liv i frankerriket där hon missionerade bland hedningarna i det som idag är södra Tyskland.

Efter sin död 779 blev hon helgonförklarad 870. Det var ursprungligen hennes minne som firades på valborgsmässoafton, eller Walpurgisnacht som det heter på tyska. Firandet kom till Sverige från just Tyskland.

Sedan medeltiden högtidlighölls minnet av Valborg 1 maj. Dagen före, valborgsmässoafton, förknippades i Tyskland med häxsabbaten och då tändes bål för att driva bort de onda krafterna.

När seden kom till Sverige var eldarna även avsedda att skrämma bort vargar. Sedan gammalt var 30 april och 1 maj synonyma med vårens ankomst till landet och korna släpptes då ut på bete.

Det tycks som om valborgsmässoafton redan från början var något av en glädjens dag i vårt land, en dag då man sjunger, dricker och firar att vintern är slut. Att alltihop började med ett engelskt helgon verkar få ha känt till.