Fakta: "The Wolf of Wall Street"

Filmen "The Wolf of Wall Street" bygger på den sanna historien om Jordan Belfort, som blev mångmiljonär på sitt investeringsbolag Stratton Oakmont. Han dömdes till fyra års fängelse för bedrägeri och pengatvätt 2003.

Filmen hade premiär i januari 2014 i Sverige och regisserades av Martin Scorsese. I rollerna finns bland annat Leonardo DiCaprio, Margot Robbie och Jonah Hill.

Filmen drog in motsvarande nästan 3,4 miljarder kronor världen över.

Källor: IMDB, Box Office Mojo, Biography.

Det lilla produktionsbolaget Red Granite Productions, som producerade den stjärnspäckade Martin Scorsese-filmen, namngavs på onsdagen i federala domstolsdokument i USA. Studion anklagas för inblandning i ett penningtvättsupplägg av ett företag som kallas 1MDB.

Det är ett statligt bolag i Malaysia, vars premiärminister Najib Razak har hamnat i skottgluggen.

Förde över pengar

Najib Razak är styvfar till Riza Aziz, en av medgrundarna till Red Granite Productions, som fick fram de 100 miljoner dollar som behövdes för att finansiera filmen. Enligt åtalet förde en investeringsfond med kopplingar till 1MDB över 238 miljoner dollar till ett konto som kontrollerades av Riza Aziz. Omkring 100 miljoner av dem gick till ett konto som kopplades till produktionsbolaget, bland annat för att göra "The Wolf of Wall Street".

En del av pengarna ska ha använts till en extravagant resa till Las Vegas där tusentals dollar spelades bort. Bland annat ska filmens storstjärna Leonardo DiCaprio ha deltagit, antyds det i åtalet.

Förnekar kännedom

Biträdande riksåklagare Leslie Caldwell säger att alla tillgångar och rättigheter som kopplas till filmen kommer att beslagtas då de kommer från penningtvätt.

Produktionsbolaget slår dock tillbaka mot anklagelserna och hävdar att det inte var medvetet om att några olagliga pengar ska ha kanaliserats genom företaget. "Det finns inget i stämningen som anklagar Red Granite för att ha vetat något om det", uppger företaget i ett uttalande och tillägger att man samarbetar med utredarna.