Liten restaurangskola – lektion 1: Om man vill starta en restaurang på internationell toppnivå finns egentligen bara två sätt.

1: Skaffa en väldigt rik mecenat intresserad av gastronomi. Exempel på detta är samarbeten som familjen Brummer och Fäviken Magasinet och Antonia Ax:son Johnson och Frantzén/Lindeberg.

2. Bli en del av ett lyxhotell som Mattias Dahlgren på Grand eller som superproffset vad gäller denna affärsmodell, Alain Ducasse, som huserar på bland annat Plaza Athenee och Hotel de Paris.

Dessa affärsmodeller säkrar ekonomin för att ständigt kunna köpa in toppråvaror vare sig de är närproducerade eller influgna från en japansk fiskmarknad. 

Nya lyxhotellet Dorsia har använt sig av den senare av dessa modeller och kryddat med samarbeten med partners om Duravit, Royal Copenhagen, Carpe Diem och Designers Guild för att skapa en oerhört vacker och unik restaurang- och hotellmiljö, diskret belägen just bakom Kungsports-
platsen. 

Det är inte särskilt svårt att konstatera att detta är den just nu roligaste miljön att äta ute på i Göteborg. Det är som att stiga in i Yves Saint Laurents privata matsal i Marrakech eller flanera runt i hans park Jardin Majorelle. Mosaikdetaljer, siden, sammet, korallfärger, Medelhavet, kryddor – en helt ny värld öppnar sig. 

Utanför: gråa byggnader, kommers och spårvagnar. Innanför: en blandning mellan persiskt kungahus, Marocko och Belle Epoque. Det är som om en flaska Perrie Jouet kommit till liv för att sjunga franska nationalsången.

Sedan blir jag förförd av en av mina bättre förrättsupplevelser det här året: en variation på ostron (205 kronor). Bland annat är ett vitlöks- och citrusgratinerat ostron med spenat samt ett rökt ostron med gurkgelé helt magiska. Mitt sällskap tar in en spädgristerrine (165 kronor) som också är mycket trevlig, även om den hamnar i skuggan av ostronen.

Därefter tar vi in Dorsia Etage (395 kronor), en avsmakningsmeny i komprimerad form där ett våningsfat med bland annat kalvbringa, råbiff, anklever, skinka och ost kommer in. Bra råvaror. Enkelt. Mycket gott.

Rent gastronomisk tillför inte Dorsia något nytt under himlen. Det är ett franskt, klassiskt, ibland lite väl enkelt, men gott koncept. 

Inredningsmässigt är dock Dorsia en helt ny värld för göteborgaren.