Fakta: Bob Dylan

Född 24 maj 1941 i Duluth, Minnesota som Robert Allen Zimmerman. Bob Dylan är dock inget artistnamn, utan ett namn han antog juridiskt i början av karriären. Namnbytet anses ha varit influerat av den irländske poeten Dylan Thomas.

Debuterade 1962 med "Bob Dylan". Albumet "The Freeweelin' Bob Dylan" året efter innebar det stora genombrottet, med låtar som "Blowin' in the wind" och "Masters of war".

Hans låtar plockades tidigt upp av den framväxande amerikanska medborgarrättsrörelsen, och gjordes populära av artister som Joan Baez. Dylan vägrade dock vara en politisk ledargestalt, övergav folkmusiken och började spela med rockband.

Har judisk bakgrund men konverterade till kristendomen i slutet av 70-talet och gav ut flera religiöst präglade album.

Bland hans 40-tal album kan nämnas "Highway 61 revisited" (1965) "Blonde on Blonde" (1966), "Blood on the tracks" (1975) och "Time out of mind" (1997)

Fakta: Tidigare Nobelpristagare

Nobelpriset har delats ut sedan 1901. Totalt har 108 pris delats ut och 14 av pristagarna har varit kvinnor.

Här är de senaste 15 pristagarna:

2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland

2014 Patrick Modiano, Frankrike

2013 Alice Munro, Kanada

2012 Mo Yan, Kina

2011 Tomas Tranströmer, Sverige

2010 Mario Vargas Llosa, Peru

2009 Herta Müller, Tyskland

2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike

2007 Doris Lessing, Storbritannien

2006 Orhan Pamuk, Turkiet

2005 Harold Pinter, Storbritannien

2004 Elfriede Jelinek, Österrike

2003 JM Coetzee, Sydafrika

2002 Imre Kertész, Ungern

2001 Sir VS Naipaul, Storbritannien

Källa: Svenska Akademien

Fakta: Prissumman

Pristagaren får ta emot litteraturpriset i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december. Prissumman är åtta miljoner kronor.

Källa: Svenska Akademien

Nobelpriset i litteratur går till Bob Dylan "som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen", skriver Svenska Akademien i sin motivering.

– Dylan skriver en örats poesi, säger ständiga sekreteraren Sara Danius till TT.

Hon säger också att beslutet fattades med "stor enighet".

Överraskande val

Den 75-årige rockpoeten Bob Dylan har under många år förekommit i förhandsspekulationerna men få har sett honom som en seriös kandidat till priset. Dagens besked var därför en riktig överraskning från Akademiens sida. Att priset ges till en låtskrivare och sångare är helt unikt och får ses som en ny riktning. Detta är också första gången en amerikan får priset sedan Toni Morrison belönades 1993.

Dylan debuterade i början av 60-talet och slog igenom med sånger som "Mr Tambourine man", "Blowin' in the wind" och "The times they are a-changing'".

– Tiden var mogen. Bob Dylan är en stor poet i den stora engelskspråkiga traditionen från William Blake och framåt, säger Sara Danius till TT och kallar Dylan en "litteraturens samplare".

– Här har du någon som ägnar sig åt litterär ämnesomsättning på högsta nivå, och som gör det på ett originellt sätt.

– Han förkroppsligar både den höga och den låga traditionen, säger Danius och pekar på att Dylan är influerad av både deltablues, folkmusik från Appalacherna och franska surrealister som Arthur Rimbaud.

"Känns magiskt"

Alla är inte lyckliga över valet, men på skivbolaget Sony jublar man:

– Det känns magiskt! Jag är fullkomligt i chock skulle jag säga. Men sedan får man ändå säga att – äntligen – skedde det. Vi är tagna på sängen, men det är fantastiskt och vi är oerhört glada för honom och för Nobelkommittén för att de har valt Bob Dylan, säger Classe Brewitz, produktchef och ansvarig för Bob Dylans produktion på bolaget.

TT: Det var inget ni hade förväntat er?

– Man har väl funderat i de här tankarna i många år, eftersom hans namn har figurerat, men de senaste åren har man trott att det bara var ett önskemål hos folk – men att det aldrig skulle ske.

– Champagnen var på kylning, men inte kanske just för det här tillfället. Men vi var snabba att ta fram den såklart när vi fick reda på det.

Årets tillkännagivande föregicks som vanligt av spekulationer, där Adonis, Ngugi wa Thiong'o och Haruki Marukami tillhörde favoriterna – men Akademiens val föll alltså på en helt annan, nästan fullständigt otippad kandidat.

Dylan får ta emot priset och hyllningarna i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december. Summan är på åtta miljoner kronor.