FAKTA: BOB DYLANS FLOPPKONSERT

Var: Vattenfalls parkering i Luleå. Numera står Kulturens hus där i stället.

När: Fredag 26 juni 1992.

Kvällens höjdpunkt: Att Bob Dylan log och såg ut att ha det roligt på scenen, oavsett om det gick bra eller inte.

Sommaren 1992 lyckades musikfestivalen Sjöslaget att boka in Bob Dylan för en spelning i Luleå. Konserten skulle hållas på Sjöslagets stora scen, på en parkering i centrum, där Kulturens hus står i dag. Året innan hade Toto gjort succé på samma plats.

Norrbottens Kurirens reporter Rolf Nilsén mötte Dylan på flygplatsen. Han fick en autograf och ett nej på sin intervjuförfrågan. Sedan försvann Bob Dylan in på sitt hotell där han höll sig under större delen av sin vistelse. Men på fredagskvällen gick han upp på scenen och spelade för över 20 000 förväntansfulla åskådare.

Förvånande och bedrövligt

Det dåliga ljudet, den mumlande sången och avsaknaden av mellansnack gav dock publiken en bedrövlig upplevelse.

Expressens recensent undvek finkänsligt att säga om konserten var bra eller dålig, utan kallade den förvånande. Norrbottens Kurirens recensent, samma Rolf Nilsén som tidigare fått en autograf, var däremot hårdare i sin kritik. Han hävdade att om man hade bytt ut Dylan mot fler öltält hade publiken varit mer nöjd än vad den var nu och skrev att det var "en av de mindre minnesvärda konserterna jag har sett på länge".

Gick därifrån

60-åriga Bengt Lindkvist, Luleåbo och Dylan-fan, var på plats. Han blev inte imponerad av folklegenden.

– Jag tror inte att jag såg hela konserten. Det var dåligt ljud och han var trött. Men det var imponerande att de fick honom till Luleå. Kanske var det midnattssolen som lockade.

Den enda personen som verkade tillfreds med konserten var Bob Dylan själv. Efteråt kopplade han av med öl i artistloungen tillsammans med sitt band. Festivalgeneralen Tomas Lind sa till lokaltidningen att Dylan hade kallat spelningen för trevlig.

Oavsett om det blev en lyckad konsert eller inte lyckades Sjöslaget åtminstone slå publikrekord med 43 500 besökare.