ANNONS
ANNONS
Uppdaterad : 7 september 2012
- Publicerad : 7 september 2012

Dyslektikern som brinner för berättandet

Sara Kadefors är radioprogramledaren som sadlade om och blev författare på heltid. Nu är hon aktuell med sin tredje vuxenroman, ”Kast med liten kniv”.

Dyslektikern som brinner för berättandet

För tolv år sedan var Sara Kadefors programledare i radio. Nu har hon sadlat om till författare.

Gustav Hugosson

Foto:

Författarfavoriten

Sara Kadefors favoritbok

Beate Grimsrud, En dåre
fri, (Albert Bonniers
Förlag):

– Boken berör mig oerhört starkt. Barndomsskildringen är lyhörd, gripande och fascinerande samtidigt. Aldrig har jag läst en så stark och nära berättelse om hur det är att vara psykotisk.

Bor i Stockholm

• Namn. Sara Kadefors. 

• Ålder: 46.

• Bor: Stockholm.

• Familj. Man och två barn.

• Aktuell: Kast med liten kniv (Piratförlaget).

• Tidigare. Bland andra ”Sandor slash Ida”, ”Fågelbovägen 32”, ”Borta bäst”.                                              .

Hon skriver böcker för såväl unga som vuxna. Skapar filmmanus. Regisserar radioteater och kortfilmer.

Sara Kadefors är en mångsysslare som brinner för berättandet – trots att hon har dyslexi och själv läser långsamt. Därför är lusten drivkraften när hon själv läser och skriver, ingenting annat får plats.

I dagarna är Sara Kadefors aktuell med vuxenromanen ”Kast med liten kniv”, men har också fyra barn- och ungdomsböcker i bagaget (varav ”Sandor slash Ida” fick Augustpriset 2001).

– Det är ingen större skillnad på att skriva för unga och vuxna. Böcker handlar alltid om en bra historia med intressanta, komplexa karaktärer beskrivna på ett så engagerat och stilfullt sätt som möjligt. Om man brinner för sin berättelse brukar det bli bra oavsett vad det är för genre och vilken som är målgruppen. 

För tolv år sedan var Sara programledare för radioprogram som ”Morgonpasset” och ”Iller”, något hon                ibland saknar.

– Ja, framför allt människorna. Mitt i en direktsändning kunde man få ett flow, vilket är en fantastiskt kreativ, underbar känsla. 

– Men nackdelarna med jobbet, den ständiga prestationsångesten och stressen, överväger för min del. Och när man skriver böcker får man en möjlighet att fördjupa på ett sätt som man inte hinner när man gör program. 

Lästipset – här är veckans favoriter

40-årskris river upp allt igen

Sara Kadefors, Kast med liten kniv (Piratförlaget) 

Jonas är en väletablerad man med familj. Han har inte funderat närmare på sina tonår och har lagt locket på virrvarret av obearbetade känslor och händelser. Tills 40-årskrisen plötsligt utlöser bomben och allt rivs upp igen. En påminnelse om hur viktigt det är att ta tag i allt man är med om i tid, om hur förträngning sällan fungerar som ångestdämpning.

Outtröttlig
mot orättvisor

Nina Björk, Lyckliga i alla sina dagar (Wahlström & Widstrand)

Debattören Nina Björk fortsätter att vara brandfackla, megafon, en outtröttlig iller som nafsar i våra hasor
för att vi inte ska glömma bort att kämpa mot orättvisor. Den här gången avhandlar hon människovärdet i det nutida Sverige.

Spänning av
Carol Oates

Joyce Carol
Oates, Dykvinnan (Albert Bonniers Förlag)

Efterlängtad och älskad, Joyce
Carol Oates har skapat en spänningsroman
som kretsar kring ett amerikanskt universitet, där rektorn gör en resa och upptäcker att hon är ”dykvinna” som misshandlades av sin mor och lämnades att dö. 

Toblerone
från insidan

Mikael Romero,

Tobleroneaffären 

(Norstedts) 

Mona Sahlins pressekreterare från eran när Tobleroneaffären briserade (Mona Sahlin
avslöjades ha använt statens kontokort för privata affärer
år 1995) står för veckans
boksnackis när han skriver
om tiden som han upplevde den.

ANNONS
ANNONS
X
ANNONS
ANNONS