Fakta: Charles and Ray Eames

Visas: På Bildmuseet i Umeå den 17 april till den 9 september. Utställningen kommer direkt från Barbican Art Gallery i London som producerat den i samarbete med Eames Office i Los Angeles.

Charles Eames (1907 till 1978) och Ray Eames (1912 till 1988) var två av det amerikanska 1900-talets mest inflytelserika formgivare. Utställningen presenterar deras bredd men ger samtidigt inblick i deras liv.

Man behöver bara titta på porträttbilderna för att se hur Ray och Charles Eames förkroppsligade den amerikanska efterkrigstidens framtidstro. Deras arbete var lust- och lekfyllt, vilket också genomsyrar den utställning som nu flyttats från Barbican Art Gallery i London till en betydligt mindre yta på Bildmuseet i Umeå.

– De var så sprudlande kreativa och gjorde mycket mer än de här stolarna som kanske är det som vi känner till i Sverige, säger Brita Täljedal, intendent på Bildmuseet.

Lekhus

På Eames Office i Los Angeles utvecklade paret sina många projekt. I Umeå visas förstås de massproducerade stolarna i aluminium och formgjuten plast, men också bland annat ett lekhus, en plywoodelefant och inte minst ett rikt urval av parets många presentationsfilmer. Just parets mångsidighet är slående.

– Stolarna är ju fantastiska, det finns stolar från 40-talet som känns djärva i dag. Men när jag var på Barbican och gick på den här utställningen blev jag tagen av filmerna med specialkomponerad musik. De dokumenterade exempelvis datorerna på ett positivt sätt, de var enormt kreativt och energigivande. Man får lust att skapa själv, säger Brita Täljedal.

Deras hjärta

Även om deras stolar i dag är allt annat än billiga i nyproduktion ville paret Eames göra god form för alla. I utställningen ingår även bilder från hjärtat i deras gemensamma verk, Eames House, huset och hemmet som var ett direkt resultat av deras livsstil och som de lät bygga av standardmaterial.

Till vernissagen söndagen den 17 april kommer bland andra Eames Demetrios, ett av barnbarnen, tillika chef för Eames Collection.

Under våren hålls en rad föreläsningar i samarbete med konstnärligt campus på Umeå universitet.