Fakta: Ebbot Lundberg

Namn: Torbjörn "Ebbot" Lundberg

Född: 26 februari 1966

Bor: Särö på västkusten

Aktuell med: Plattan "For the ages to come" med The Indigo Children.

Tidigare album: Union Carbide Productions: "In the air tonight" (1987), "Financially dissatisfied" (1989), "From influence to ignorance" (1991), "Swing" (1992), The Soundtrack of Our Lives: "Welcome to the infant freebase" (1996), "Extendend revelation" (1998), "Behind the music" (2001), "Origin (Vol 1)" (2003), "A present from the past" (2005), "Communion" (2008), "Throw it to the universe" (2011).

Turnéplan: 7/4 Stockholm, 8/4 Borås, 9/4 Göteborg, 15/4 Uppsala, 16/4 Malmö.

"En bedrift" – så sammanfattar Torbjörn "Ebbot" Lundberg att han den 26 februari firar ett halvt sekel på jorden.

– Jag blickar bara tillbaka på låtar som inte har släppts, det är nuet som gäller och jag tänker "okej, jag överlevde hit", säger han och skrattar.

Men det är inte bara födelsedagen som ska celebreras, samma dag släpper den forne Soundtrack-frontmannen sin "riktiga" solodebutplatta "For the ages to come".

– Den är tänkt att gå på repeat. Det spelar egentligen ingen roll hur den tas emot, det har redan hänt så mycket positivt kring skivan så bara att jag har gjort den känns som att det räcker. Det är så här det ska vara, det finns inget jag vill göra om, säger Ebbot Lundberg.

"Som livsträdet"

Plattan beskriver han som livet självt.

– Det är som livsträdet och alla förgreningar man skapar, en odyssé av olika tillstånd. Jag är väldigt nöjd, det är ett statement, som en bok eller en tavla och jag hoppas den lever ett gott liv.

På skivan finns både äldre låtar som nu har skrivits färdigt och nya spår, producerade av rockikonen själv. Med sig har han kompbandet The Indigo Children, som består av det unga bandet Side Effects, Rebecka Rolfart (The Hanged Man) och Daniel "Hurricane" Gilbert från Broder Daniel.

– Det känns nästan som att de är äldre än jag, extremt gamla själar som har kommit in i denna värld och tagit hand om lite mer outvecklade människor som jag själv. Det är något slags "Musiker utan gränser" som kommer in i ett tv-spel för att rädda den här farbrodern som håller på att kapsejsa, säger han om ålderskillnaden.

Vemodigt att lägga ned

Det har gått drygt tre år sedan Grammisbelönade The Soundtrack of Our Lives lade ned. Med flaggan i topp, vemodigt men skönt, som Ebbot Lundberg beskriver det. Sedan dess har han både släppt det konstnärliga stycket "There's only one of us here" och medverkat i TV4:s program "Så mycket bättre".

– Programmet gjorde att Hemköp-publiken känner igen en, men inte så att jag har lidit av det. Jag tackade nej flera gånger men när det var intressanta människor blev det så. Det har bara varit positivt, säger han.

Har du längtat efter att solodebutera?

– Det känns förlösande. Nu blev det som det blev och "it makes sense", men det har legat och gnagt i bakhuvudet och tanken på det har funnits sedan Carbide. Jag har skjutit fram det tills det känns rätt – och nu det gör det.