Fakta: Eddie the eagle

Född: Som Michael Thomas Edwards 1963 i Cheltenham, England.

Bakgrund: Var den första som representerade Storbritannien i backhoppning under OS. Det skedde i Calgary 1988 där Edwards också satte det brittiska rekordet med 73,5 meter. Senare infördes en särskild OS-regel för att höja kvaliteten bland deltagarna. De backhoppare som deltar måste vara bland de 30 bästa hopparna räknat i procent i världscuptävlingarna eller rankas bland de 50 bästa hopparna i världen.

Aktuell: Med filmen "Eddie the eagle" som har biopremiär i Sverige den 1 april.

– Vi ville göra en hyllning till de människor som aldrig ger upp, säger Jackman när TT möter honom.

Michael Edwards var ingen bra backhoppare, men lyckades trots motstånd från Englands OS-kommitté bli kvalificerad till OS i Calgary. Han kom sist, men eftersom England inte har några andra backhoppare innehar han fortfarande det brittiska rekordet.

Drog in pengar

Efter Calgary ändrades reglerna så att ingen som Eddie skulle kunna kvalificera sig till kommande spel. Han försökte komma med både 1992 och 1996, men lyckades inte. Hemma i England var han under en tid megakändis, och tjänade mycket pengar på att framträda i olika sammanhang.

Hugh Jackman konstaterar att Michael Edwards var till stor hjälp under inspelningarna.

– Visst har vi tagit oss vissa artistiska friheter, men i det stora hela är detta den sanna berättelsen om hur Eddie tog sig till OS och om vad som hände där. Vi gick aldrig in på det som hände efteråt, vi ville göra en feelgood-komedi om en person som kämpade för det han trodde på och som lyckades uppnå sitt mål.

Hopkok av personer

Den tränare Hugh Jackman spelar i filmen är dock en påhittad karaktär.

– Han är, om man så vill, ett hopplock av ett 50-tal personer som Eddie träffade och som på något sätt hjälpte honom.

Taron Egerton, som senast sågs i spionkomedin "Kingsman" (en uppföljare kommer att spelas in nu under 2016), säger till TT, att hans skidkunskaper före inspelningen var noll.

– Jag kommer från Wales. Det är inte speciellt gott om höga berg för skidåkning där.

Jackman hade däremot en del erfarenhet av skidåkning.

– Jag kommer ju från Australien och jag har också haft möjlighet att träna lite på en del av de platser där jag spelat in film under åren.

Jackman får vi härnäst se i nästa "X-men"-film, som kommer i maj. Han ska under året också göra den sista filmen om den kloförsedde Wolverine. Det sägs att den kommer att bli så våldsam att den i USA blir barnförbjuden, det vill säga får en så kallad R-rating. Jackman ler.

– Vi får se. Jag gör mitt jobb, och sedan är det filmmakarna som bestämmer hur våldsamt det blir.