Editors:

Bildades i Stafford, England 2002.

Släppte debutalbumet "The back room" 2005.

Har släppt sammanlagt fem album, senaste "In blood" kom i höstas.

Editors är ute på en stor Europaturné och besökte nyligen Bråvallafestivalen i Norrköping.

Hösten 2014 reste Editors till en liten stuga i Skottland med hopp om att skriva ny musik. I det största rummet placerade bandmedlemmarna all utrustning på ett stort bord. Sedan började de spela.

– Det fanns inget annat att göra än att spela musik för vi var verkligen mitt ute i ingenstans. Närmaste by var 30 minuter bort på en enfilig väg. Hela dagen och långt in på natten lekte vi med keyboards, säger Justin Lockey.

Producerade själva

Det gick så pass bra med allt jammande att bandet bestämde sig för att spela in på plats. De senaste två skivorna har Editors tagit hjälp av producenten Mark "Flood" Ellis som jobbat på skivor med bland andra U2, Depeche Mode och New Order. Den här gången fick de klara sig själva.

– Alla i bandet vet hur man gör skivor. Myten om hur svårt det är stack vi hål på för tio år sedan. Jag har gjort skivor i åratal och jag kan vara inspelningsingenjören, säger Lockey.

Keyboardisten Elliot Williams håller med.

– Vi tänkte att vi hade spelat in så många gånger tidigare, så vi måste ha snappat upp någon kunskap om hur man gör.

Mindre gitarr, mera synt

De första skivorna med Editors var starkt gitarrdrivna med melankoliskt distade gitarrer som gränsade till shoegaze. Numera kännetecknas bandet mer av sin syntbaserade musik. Ett steg som många band tar nu för tiden när de digitala möjligheterna lockar.

– Jag tror det är naturligt. När du startar ett band är det ofta fyra killar i ett rum med gitarrer. Men med tiden lär du dig fler saker. Du får nya prylar och lär dig mer om elektroniken när du är i studion. Om man är med i ett band som gillar elektronisk musik är det helt naturligt, säger Elliott Williams.

Mörka texter

Musikens ton må ha förändrats, men de mörka texterna och Tom Smiths dova sång är fortfarande ett signum för bandet och det lär förbli så.

– Jag har alltid dragits till det mörka. Glada saker går mig på nerverna. De flesta personer drar sig till något som har mer känslomässigt djup. Om du hör en massa av våra eländiga sånger kanske du kan njuta av att vara nerstämd, säger Justin Lockey.