Fakta: Nordiska rådets filmpris

Nordiska rådets filmpris består av 350 000 danska kronor och delas i år ut för 13:e gången. Vinnarfilmen utses av en jury som består av en representant från respektive lands nationella jury.

 2016 års nominerade filmer är "Efterskalv" (Sverige), "Louder than bombs" (Norge), "Under sanden" (Danmark), "Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv" (Finland) och "Sparrows" (Island).

Tidigare svenska vinnare är "Play" (2012), "Svinalängorna" (2011), "Du levande" (2008) och "Zozo" (2006).

I dag tillkännagavs att Magnus von Horns hyllade långfilmsdebut "Efterskalv" blir det svenska bidraget när vinnaren av Nordiska rådets filmpris ska utses i november.

– Overkligt. Mycket med "Efterskalv" har känts overkligt för mig och känslorna kring nomineringen hamnar i det facket, säger Magnus van Horn till TT.

Tre Guldbaggar

"Efterskalv" premiärvisades på Cannes filmfestival 2015, gick upp på svenska biografer i november samma år och belönades så sent som i januari med tre Guldbaggar (bästa film, bästa regi och bästa manliga biroll). 

Filmen handlar om John, spelad av popstjärnan Ulrik Munther, som återvänder till sin hemort efter att ha avtjänat straff för ett hemskt brott. Men den nystart han ser framför sig går om intet då lokalbefolkningen visar att de varken har glömt eller förlåtit. 

Väcker moraliska frågor

Juryn som valt ut "Efterskalv" som Sveriges bidrag skriver bland annat att filmen väcker klassiska moraliska frågor, gestaltade på oväntade sätt som utmanar åskådaren. 

Vad tycker du själv är filmens främsta styrka?

– Att den behandlar åskådaren som en intelligent människa med stort hjärta, säger Magnus von Horn.