Fakta: El Perro del Mar

Musikaliskt projekt som grundades 2003 i Göteborg. Sarah Assbring är den enda medlemmen.

Album: "Look! It's El Perro del Mar!" (2005), "From the valley to the stars" (2008), "Love is not pop" (2009), "Pale fire" 2012.

Aktuell: Nya albumet "Kokoro" släpps den 16 september. Gör ett par Sverigekonserter i höst (30/9 september, 22/10 Malmö, 6/11 Uppsala) och därefter väntar en lång USA-turné.

Sarah Assbringa senaste album under artistnamnet El Perro del Mar gavs ut 2012. Under de fyra år som gått sedan dess har hon hunnit bli mamma, lurat Youtube samt förälskat sig i shakuhachi-flöjter från Japan, guzhenger från Kina och poplåtar från Etiopien.

Allt det hörs på hennes nya skiva "Kokoro".

– Som människa har jag nog alltid känt det som att jag har stått utanför samhället. Jag blev väldigt överraskad över att jag plötsligt fann en plats i världen när jag fick mitt barn. Barnet lärde mig att se bortom mig själv och känna ett ansvar för samhället i stort. Det blev ett livsfilosofiskt, existentiellt och även politiskt uppvaknande, säger Sarah Assbring.

"Gå loss totalt"

Albumet är således hennes mest politiska hittills – även om det knappast handlar om texter fyllda av plakatvänliga slagord.

– Skivan ifrågasätter maktstrukturer, samhällssystem och normer. Fast den gör det på ett mer poetiskt plan, inte på ett skriva på näsan-vis. Mina tidigare skivor kom ur ett introspektivt perspektiv, den här kommer ur ett allmängiltigt perspektiv.

Musikaliskt sett är "Kokoro" en motreaktion till dagens "ibland väldigt strömlinjeformade, extremt lättillgängliga och normativa" popmusik. Sarah Assbring har "gått loss totalt på Youtube" i jakt på nya influenser.

– Jag har lyckats gå utanför det som jag upplever är algoritm på Youtube och känt att "nu upptäcker jag själv". Jag började till exempel hitta en massa musik från Kambodja och från Indonesien som jag tyckte var helt fantastisk.

Intakt särprägel

Allt det har resulterat i låtar som lyckas med att både låta välbekanta och totalt främmande.

– Det är lite den känslan som jag vill uppnå, att man känner att "det här är grymt men vad är det?". Och att man sedan ska känna att det spelar väl ingen roll, att det är ointressant att försöka sätta fingret på vad det är.

"Kokoro" släpps den här veckan. Sarah Assbring är, trots allt, inte orolig över mottagandet.

– Jag är nog lite dumdristig men samtidigt också övertygad i min ovisshet om att folk kommer att ta emot den på ett bra sätt. Jag tror att jag har gjort klart för folk nu att jag alltid söker mig vidare och hittar nya sätt att säga det jag vill säga, samtidigt som det som är min särprägel är intakt.