– Kulturen är en stor hörnsten i framtiden när det gäller en massa viktiga frågor för mig som handlar om tolerans, humanism och medmänsklighet.

Anna Takanen, scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Fakta: Anna Takanen

Född: 1968.

Uppvuxen: I Kungsbacka, söder om Göteborg, och i Falkenberg.

Familj: Gift med författaren Stig Hansén.

Sysselsättning: Skådespelare, regissör och teaterchef.

Bakgrund: Teatergymnasium i Halmstad, scenskolan i Malmö. Jobbade 1995 till 2005 med Suzanne Osten på Unga Klara. Spelade flickan i "Flickan, mamman och soporna" och har även en roll i den filmatisering som Suzanne Osten är i färd med att klippa just nu. Har regisserat på bland annat Backa teater, Uppsala stadsteater och Göteborgs stadsteater, senast "Fosterlandet" som går upp på Kulturhuset Stadsteatern i vår. Chef på Göteborgs stadsteater 2006 till 2015. Gjorde Göteborgs stadsteater till en av landets mest jämställda.

Fakta: Axplock ur vårens repertoar

Urpremiärer:

"April i Anhörigsverige", Susanna Alakoskis roman i regi och dramatisering av Monica Wilderoth, urpremiär 23 januari.

"En rackarns långhelg" i regi av dramatikern själv, Maria Blom, urpremiär 30 januari.

"Minnesstund" av Alejandro Leiva Wenger, i regi av Frida Röhl, urpremiär 19 januari.

"American Hotel" av Sara Stridsberg, i regi av Ingela Olsson, urpremiär 4 mars.

"Du skall veta mitt värde" av Joakim Sten, i regi av Carolina Frände, urpremiär 6 maj.

Klassiker:

"Kärlek och politik" av Friedrich Schiller, i regi av Staffan Valdemar Holm, premiär 26 februari.

"Fröken Rosita", om en passionerat väntande kvinna, i regi av Thommy Berggren, premiär 22 april.

Sverigepremiärer:

"Lampedusa" av Anders Lustgarten, i regi av Dritëro Kasapi, premiär 28 januari.

"Pappan" av den franske dramatikern Florian Zeller, om en alzheimersjuk pappa som flyttar hem till sin dotter. Stefan Metz regisserer, premiär 18 mars.

Sett till de många scenerna och till publiksiffrorna är Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm landets största teater, framhåller Anna Takanen. Formellt har det konstnärliga ansvaret varit hennes, ingen annans, sedan i mars, men själva arbetet började samma sekund som hon blev tillfrågad.

– Det går inte att skjuta upp. Det är strömförande på något sätt.

Finska krigsbarn

Med sig från Göteborgs stadsteater har hon inte bara sin senaste uppsättning, "Fosterlandet", om finska krigsbarn, utan också en stark tro på nyskriven dramatik. Sedan hon tillträdde i våras har hon, precis som hon gjorde i Göteborg, beställt 25 nyskrivna pjäser men också byggt upp en delvis ny organisation. Anna Takanen jobbade under tio år på Unga Klara och förvaltar arvet från Suzanne Ostens banbrytande laboratorium.

En dramaturggrupp ska jobba med de dramatiker som skriver nytt, samtidigt har hon knutit till sig fem regissörer, däribland Frida Röhl och Linus Tunström. Även om hon inte skyr chefsansvaret, tvärtom, tror hon på teatern som en i högsta grad kollektiv konstart.

– Här har vi så mycket resurser, så mycket pengar. Jag har sista ordet inget snack. Men går det bra har vi gjort det här ihop, om det går dåligt måste chefen bära det ensam. Så är det bara.

Nytt av Maria Blom

Blad vårens fem urpremiärer finns Maria Bloms "En rackarns långhelg", med radarparet från "Masjävlar", Ann Petrén och Kajsa Ernst, men också nyskriven dramatik av Sara Stridsberg och Alejandro Leiva Wenger.

Joakim Sten, som skrev pjäsen om chefredaktören Herbert Tingsten, har gått vidare med liberalismen och nu skrivit "Du skall veta mitt värde" om den kontroversiella filosofen Ayn Rand, en av centerledaren Annie Lööfs favoriter.

– Den här pjäsen handlar om Rands liv. Ann Petrén kommer att spela henne.

Ur mobiltelefonen plockar hon fram en bild på konstnären Kjartan Slettemarks gravsten: "Ont ska med konst fördrivas". Även för Anna Takanen är kulturen och konsten en nyckel, inte minst i en på många sätt problematisk tid.

Vårens repertoar rymmer även Sverigepremiären av den brittiske dramatikern Anders Lustgartens färska "Lampedusa" som tar publiken rakt in i dagens migrationsproblematik. Pjäsen, som just spelat klart i England, handlar om en italiensk fiskare som nu får människor i sina nät.

– Väldigt starkt och gripande men också en rolig pjäs.

Alltid Lars Norén

Förutom de 25 dramatiker som Anna Takanen har kontrakterat kommer så småningom ett nyskrivet drama av Lars Norén.

– Jag vill alltid spela något av Lars Norén. Och jag har fått en pjäs av honom som jag har köpt, säger Anna Takanen utan att vilja avslöja något mer, just nu.

Utbytet av regissörer och skådespelare mellan Dramaten och Stadsteatern ser hon som en helt nödvändig syresättning – inte som ett pågående krig.

– Svensk teater mår bra av ett det går bra för alla. Det finns andra problem i vårt samhälle i dag än att det går bra för en annan teaterscen. Jag tror att kulturen är en viktig hörnsten i framtiden, när det gäller en massa viktiga frågor: var ska vi mötas om inte här?