Fakta: Max Martins listplaceringar

Sedan 1999 har Max Martin prickat in 22 förstaplaceringar på den amerikanska Billboard-listan. I maj gick "Can't stop the feeling" med Justin Timberlake, som Martin skrivit tillsammans med Timberlake och Shellback, direkt in som etta.

Max Martin är därmed den tredje mest framgångsrika hitmakaren i listans historia. Paul McCartney har noterat 32 Billboard-ettor och John Lennon 26.

Andra meriter på Martins kommersiella cv: Britney Spears debutsingel "...Baby one more time" som sålts i över tio miljoner fysiska exemplar världen över. "Can't feel my face" med The Weeknd är den åttonde mest strömmade låten någonsin på Spotify. Den har strömmats närmare 561 miljoner gånger. Med sina 1,6 miljarder visningar är Taylor Swifts "Blank space" den fjärde mest visade musikvideon i Youtubes historia.

Den ofattbart framgångsrike låtskrivaren och producenten Max Martin är notoriskt skygg och har under sin 20-åriga karriär bara gjort en handfull intervjuer.

Men under tisdagskvällen samtalade Polarpristagaren med musikjournalisten Jan Gradvall som en del av musikseminariet Polar Talks.

Max Martin möttes av en stående ovation vilket gjorde honom mycket generad.

– Jag rodnar, mumlade han besvärat från scenen.

Avspänd och rolig

Men under den lite drygt timslånga intervjun visade han sig vara avspänd och anmärkningsvärt rolig. Vid flera tillfällen fick han åhörarna i den fullsatta hörsalen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm att brista ut i gapskratt.

Beträffande sitt låtskrivande, som i dag har närmast mytologisk status, upprepade Max Martin att enkelhet är ett vinnande koncept.

– Knepet är att göra något som är enkelt men ändå intressant. Men det är svårt. Det bästa jag vet är när en fantastisk sångare sjunger något enkelt, sade Max Martin och poängterade även att han snabbt blir uttråkad.

– Det är viktigt att det aldrig blir tråkigt.

Samtalet hölls på engelska med hänsyn till de många internationella gästerna i publiken. Där fanns bland annat medlemmar ur gruppen Backstreet Boys som Max Martin skrivit flera hits till.

Han passade också på att hylla Prince, en av sina främsta inspirationskällor.

– Han vågade vara konstig, sade Max Martin och berättade att han lånat många idéer från artisten som gick bort i april i år.

"Han är ett geni"

På plats i publiken fanns även Max Martins kollega Shellback.

– Han är ett geni. Han har förändrat mitt liv, konstaterade Max Martin.

Enligt Max Martin har Shellbacks skarpslipade talang tvingat honom att topprestera för att hålla jämnhöjd med 31-åringen.

– Det är som med idrott. Du måste omge dig med människor som är bättre än du själv för att utvecklas.