Fakta: "77 million paintings for Kästa school"

Konstverket består av åtta skärmar som slumpar fram bilder. Antalet kombinationsmöjligheter är nära nog oändligt. Att betrakta verket påminner om att titta på ett akvarium, det är sig likt samtidigt som det ständigt förändras. Bildflödet ackompanjeras av vilsam musik som Brian Eno komponerat. Verket ingår i en serie av installationer varav den första uppfördes i Milano 1988.

I nuläget visar skärmarna bilder som skapats av Eno. Över tid kommer de att ersättas med bidrag från elever på Kästa skola. Enos kontroll över verket kommer alltså gradvis att minska. Det är något han uppskattar. "Jag är alltid glad när jag förlorar kontrollen, det är grunden i rock 'n' roll".

Fakta: Brian Eno

Född: 1948 i Woodbridge i England. Han heter egentligen Brian Peter George S:t John le Baptiste de la Salle Eno.

Bakgrund: Efter att ha studerat konst började Eno spela synt i det populära glamrockbandet Roxy Music.

Karriär: Han lämnade Roxy Music sedan han tröttnat på rockstjärnelivet. 1973 inledde han en uppmärksammad solokarriär. Han uppfann den meditativt svävande musikgenren ambient. Genom åren har han producerat skivor med bland andra David Bowie, U2, Coldplay, Paul Simon och Talking Heads. Vid sidan av musiken har han också haft stora framgångar som visuell konstnär.

Det kan framstå som lite märkligt att ett världsnamn som Brian Eno låter uppföra ett verk i entrén på en skola i Flemingsberg. Men initiativet ligger i linje med hur den ständigt lika oförutsägbare mångsysslaren arbetar. Det var därför han nappade direkt när konstkonsulten Ann Magnusson kontaktade honom.

Konst med uppdrag

Under en pressträff förklarar Brian Eno att han också medvetet rört sig bort från gallerierna med sin konst. Han ställer sig överhuvudtaget tveksam till att benämna sina verk som just konst. I dag ligger hans fokus istället på ett socialt plan.

– Jag har blivit allt mer intresserad av konceptet med konst som har ett uppdrag, säger han till de många reportrar som är på plats i Kästa skola.

2013 invigdes två av Brian Enos installationer på ett sjukhus i England som bland annat bedriver cancervård. Flera patienter har berättat för honom att verken skänkt dom både ro och stillhet.

Sara Lundberg, tillförordnad rektor på Kästa skola, säger att installationen "77 million paintings for Kästa school" som sedan en tid tillbaka hänger på en vägg i deras entré har haft en liknande effekt.

– Det handlar dels om musiken, men också om bilderna eftersom de är i ständig förändring. Ögonen dras dit. Man stannar upp. Då uppstår ett lugn, säger Sara Lundberg som tror att elevernas relation till verket kommer att fördjupas när de får bidra med bilder till installationen.

– Det var jättemycket spring och sånt under hösten. Nu är det mycket lugnare. Jag tycker att konstverket är väldigt fint, säger femteklassaren Josefine Öberg.

Mental tystnad

Brian Eno själv ler stort när han får höra hur konstverket har påverkat skolmiljön.

– Det gör mig väldigt glad. Jag hoppas verkligen att det kan skapa ett litet utrymme där folk kan få uppleva en stunds mental tystnad, säger han till TT.

Kulturvärlden har tagit emot beskedet om att Brian Eno skapat sin första permanenta och offentliga installation i Sverige med en närmast religiös fascination. För eleverna är emellertid den 67-årige engelsmannen bara en helt vanlig liten farbror.

Men Sara Lundberg berättar att de gradvis har börjat greppa vidden av hans berömmelse och status.

– De har ställt massor med frågor och försökt ta reda på hur känd han egentligen är. "Va, bor han inte ens i Sverige?", har de sagt.