– Det var väldiga angrepp i Sverige. Jag var helt trasig den perioden, som ett chockskadat barn.

David Lagercrantz om dagarna innan hans omdebatterade "Millennium"-uppföljare "Det som inte dödar oss" gavs ut.

Fakta: David Lagercrantz år

27 mars: Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson kritiserar att David Lagercrantz skriver en fortsättning på "Millennium"-serien i en intervju med AFP. "Det handlar om ett förlag som behöver pengar och en författare som inte har något att skriva och därför kopierar någon annan", säger hon bland annat.

27 maj 2015: Det blir känt att David Lagercrantz skrev boken "Jag är Zlatan Ibrahimovic" (2011) med "skönlitterär metod", vilket leder till en debatt om litterär autenticitet.

20 augusti: Två av Stieg Larssons barndomsvänner, Svante Brandén och Anders Lindblom, beskriver David Lagercrantz "Millennium"-fortsättning som "gravplundring" i Dagens Nyheter.

26 augusti: Två exemplar av "Det som inte dödar oss" säljs av misstag av Pressbyrån på Stockholms central, det ena till Upsala Nya Tidnings kulturchef Kristina Lindquist som låter litteraturkritikern Tim Andersson live-recensera boken under dagen.

David Lagercrantz ställer upp i en omtalad intervju i SVT:s "Aktuellt", där han svarar på kritiska frågor. Senare kallar han inslaget för "skandalös journalistik" i en intervju med Expressen.

27 augusti: "Det som inte dödar oss" ges ut samtidigt i 25 länder. Recensionerna varierar, men är överlag positiva utanför Sverige. Häromveckan utsågs boken till en av årets bästa deckare av brittiska The Guardian.

Fakta: David Lagercrantz

Svensk författare och före detta journalist född i Solna 1962. Bosatt på Södermalm i Stockholm.

Arbetade som journalist på bland annat Expressen.

Debuterade som författare med "Göran Kropp: 800 plus" 1997. Har även skrivit böcker om trippelmordet i Åmsele ("Änglarna i Åmsele" 1998), uppfinnaren Håkan Lans ("Ett svenskt geni" 2000) och fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic ("Jag är Zlatan Ibrahimovic" 2011). Hans första roman "Stjärnfall" kom 2001. Sedan dess har han gett ut sex romaner, inklusive den fjärde delen i Stieg Larssons "Millennium"-serie, "Det som inte dödar oss" som kom i augusti 2015. Filmrättigheterna till boken har köpts av Sony Pictures.

Fakta: I hetluften 2015

Vi avslutar året med en serie artiklar där vi fokuserar på kultur- och nöjespersoner som varit ordentligt i hetluften under 2015 och ber dem blicka framåt mot 2016. Först ut är David Lagercrantz.

Framöver:

Miriam Bryant

Shima Niavarani

Adam Pålsson

– Turbulens, bråk, triumf.

Så beskriver David Lagercrantz sitt 2015 med tre ord.

För tillfället har han dragit sig tillbaka till vindsvåningen på Södermalm i Stockholm, där den femte delen i "Millennium"-serien så sakteliga tar form.

Bakom sig har han onekligen ett turbulent år, präglat av kritik och debatt men även av lovord och framgång.

I våras stormade det kring hans Zlatan-bok från 2011, sedan det framkommit att den skrevs med "skönlitterär metod". Men det är framförallt Lagercrantz fortsättning på Stieg Larssons "Millennium"-serie, "Det som inte dödar oss", som har rönt uppmärksamhet under året. Projektet har anklagats för både gravplundring och girighet, av såväl medier som några av Stieg Larssons närstående.

"Helt trasig"

Snart fyra månader senare kan författaren konstatera att dagarna före utgivningen var årets absolut värsta.

– Det var väldiga angrepp i Sverige. Jag var helt trasig den perioden, som ett chockskadat barn. Jag såg en tv-intervju med mig och en jättetjusig kvinna men hade inget minne av det. Det var obehagligt.

Men han vill inte lägga sig i debatten som föregick boksläppet.

– Folk får diskutera vad de vill, men i min horisont är det en win-win: Stieg Larssons böcker blir lästa igen och hans karaktärer får spridning. Hade jag sett några egna moraliska problem med det så hade det varit jobbigt.

Han menar att ett sådant problem hade uppstått om boken inte hade blivit så väl mottagen som den trots allt blev, inte minst av litteraturkritiker utanför Sverige.

– Då hade jag ju gjort hans minne illa. Men nu blev det tvärtom. Det var en väldigt skön känsla av revansch.

Han beklagar de restriktioner som journalister som skulle skriva om boken stötte på. Annars skulle han inte göra något annorlunda, om 2015 kunde levas om igen. Han berättar att årets upplevelser – och försäljningssiffror – har gett honom större självförtroende som författare. Samtidigt försäkrar han att framgången inte har stigit honom åt huvudet.

– Min ångest botar mig. Som författare ska man kastas mellan högmod och djup självkritik.

Skriver tuffare

2016 stänger David Lagercrantz dörren om sig och skrivstugan. Nästa del i "Millennium"-serien ges ut hösten 2017 – "lite annorlunda, lite tuffare".

Hans nyårslöfte är att bli mer koncentrerad, mindre "flippig". Han menar att det nu är ännu viktigare att skriva en bra bok.

– Men jag ska ta mig fasen inte skriva fler än tre. Jag ska inte vara Stieg Larsson i resten av mitt liv, lovar han.